38-годишна е историята на блок Добрич. Започва през 1981 г.

...
38-годишна е историята на блок Добрич. Започва през 1981 г.
Коментари Харесай

Частен случай: 38 години три поколения чакат нов дом в блок Добрич

38-годишна е историята на блок " Добрич ". Започва през 1981 година с отчуждаване на притежателите и събарянето на къщите им след 1983 година

Добрич

Ще се роди ли идващото потомство в фамилните жилища на блок " Добрич " или ще обикаля градежа като прабабите и прадядовците си?
Снежана Стоянова - притежател в блок " Добрич ": Аз бях тъкмо пети клас, моето дете е четвърти сега.
Девет кметски мандата по-късно блок още няма, а общинските съветници спорят за метода на финансиране.
Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Блок " Добрич " е една идея.Деяна Йорданова - притежател в блок " Добрич ": Видяхме го, че на партийна основа се гласоподава.

Мария Маркова - притежател в блок " Добрич ": Къде са парите?

Иво Пенчев, ръководител на Общински съвет - Добрич: Не е редно този състав на общински съвет да взема дълготраен заем.
Докато чакат, притежателите " краткотрайно ", живеят в оборотни жилища.
Снежана Стоянова - притежател в блок " Добрич ": Само желая да попитам общинските съветници, които гласоподаваха " въздържал се ", биха ли поставили техните родители в тази бедност 33 години?Иво Пенчев, ръководител на Общински съвет - Добрич: Всички са прави в общински съвет, въпрос на позиция.
Там, където чакащите са живеели, в този момент има басейн, стоматология, правосъдна палата... Дом за тях - към момента не.
Анели Чобанова, юрист на притежателите в блок " Добрич ": Въпиющо нарушаване на човешки права.

Деяна Йорданова - притежател в блок " Добрич ": Три генерации към този момент, три генерации с комплицирани животи.  "Частен случай ": Защо къщата на семейство от Благоевград е превърната в бунище?
В рубриката "Частен случай " ви описваме за десетгодишната борба на едно благоевградско семейство да избави къщата си, превърната в бунище. Защо общи...

През 80-те в Толбухин стартира обновяване на центъра. Собствениците на къщи там са изселени против обещанието " до три години " да живеят в новия блок " Девети септември ".
Д-р Димитър Ганчев - притежател в блок " Добрич ": И стартира нашето вървене по тъгите...

Мария Маркова - притежател в блок " Добрич ": Изнасяйте се, за два дни да ви няма тука.

Деяна Йорданова - притежател в блок " Добрич ": В деня на абитуриентския ми бал през 1985 година, тъкмо в деня трябваше да бъде великото изселване. Изпратиха ме както си му е редът, и вечерта се прибирам в два часа, просто нямаше къде да си легна.

Д-р Димитър Ганчев - притежател в блок " Добрич ": И 87-ма година получаваме покана да се явим в СДИ " Изграждане на селищни системи ", с цел да изберем апартамент в блок " Девети септември ". Те построиха А, Б, В и Г и стопираха.

Ангел Пенев - притежател в блок " Добрич ": Аз бях дете, в този момент станах дядо към този момент и все чакаме, майка ми умря, брат ми умря.

Дочо Марков - притежател в блок " Добрич ": Аз пристигнах на 40 години тука...
Оборотните жилища са в крайните квартали, дребни и овехтели, макар напъните на сякаш краткотрайните си жители.
Зевшан Мустафа - притежател в блок " Добрич ": Когато на открито спре да вали, тук продължава да вали, тъй като нямаме изолираност, тоалетната е остаряла, дограмата е остаряла.  "Частен случай ": 20-годишна борба за пазаруване на земя в парк "Бачиново "
Защо един притежател на заведение в Благоевград има единствено част от земята под постройката и какви са пречките да откупи останалата част от имота от...

След 1989 година Толбухин става Добрич, а блок " Девети септември " е разграничен на две след правосъдни разногласия поради направени промени в плана. Блок " Добруджа " е приключен, настанените в " Добрич " още чакат.
Димитър Ганчев - притежател в блок " Добрич ": Едва към този момент 2009 година получаваме втора покана да си изберем апартамент в блок " Добрич ".
Там откриват, че квадратурата на жилищата им е понижена, само че се помиряват. Фирмата на Йордан Апостолов печели през 2011г. анулираната един път социална поръчка за строителството.
Йордан Апостолов, притежател на компанията - реализатор (до 2014 г.): И за по-малко от година и половина ние приключихме с грубия градеж и оттова насетне още веднъж попаднахме в един цикъл, в който общината сподели ние няма да финансираме този жилищен блок да го приключим.
Дотогава от общинския бюджет влагат приблизително по 600 хиляди лв. годишно за блока. През 2011-та обаче 700 хиляди са дадени за футболния клуб " Добруджа ". Според всички страни в проблема това е една от главните аргументи за прекъсване на градежа. Другата са разногласията в общинския съвет по какъв начин тъкмо да се финансира довършването.
Деяна Йорданова - притежател в блок " Добрич ": Видяхме го, че на партийна основа се гласоподава.
След дълга преписка с страната решението е оставено напълно на Община Добрич. Администрацията предлага изтегляне на заем от 2 милиона и 500 хиляди лв..
Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Ние продължаваме да твърдим, че нашият първи вид, който предложихме през декември и след това на двете изключителни сесии, остава най-хубавия - аз съм в действителност отчаян от политическото решение, на което ние бяхме очевидци.Иво Пенчев, ръководител на Общински съвет - Добрич: Дали тези пари, които се желаят от общинската администрация, биха били съответни за целия град или това биха били пари, които решили казуса единствено и само на 21 фамилии.Зевшан Мустафа - притежател в блок " Добрич ": Ние не желаеме да ощетим 60 000 души, ние желаеме просто да си възвърнем парцелите.Д-р Димитър Ганчев - притежател в блок " Добрич ": Но желая правдивост.
След като тегленето на този заем отпада, на 25 януари е отхвърлено и обновеното предложение за по-малък - от 2 милиона лв.. Водещата група в съвета желае друго - да се усили финансовата стратегия на общината и да се добави с мостово финансиране от страната.
Иво Пенчев, ръководител на Общински съвет - Добрич: Финансиране на блока - изрично да, само че със лични средства.
Самият ръководител обаче даже не взе участие в гласуването и прегласуването на предлагането. На сесията на 26 февруари администрацията ще внесе ново предложение - за 600 000 лева кратковременен заем.
Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: И в случай че всичко се развие по оптимален метод, най-хубавите разновидности са блокът да стартира да се довършва през лятото.
Част от съветниците считат също, че администрацията е надценила сумата за дотъкмяване, до момента в който е подценила цената на общинския дял.
Йордан Йорданов - кмет на Община град Добрич: Само че в оценката написа доста ясно - към днешна дата, в това положение на блока, общинската част би коствала два милиона. След завършването на блока, въвеждането му в употреба и акт 16 общинската благосъстоятелност би коствала към 3.5 милиона.  "Частен случай ": 30 години в ужаса на жилищен блок с еднометров надолнище
Блок "Русия " е българският аналог на кулата в Пиза. В него 50 фамилии от 30 години живеят под надолнище от 1 метър. Толкова е дистанцията от първия до...

Собствениците обаче към този момент са си наели юрист. Според справката в Съда по правата на индивида, търпението им е невиждано.
Анели Чобанова, юрист на притежателите в блок " Добрич ": Там делата варират за сходни закъснения от 18, най-вече 21 години, при тях са 33, 36, 35, а това не търпи политически пристрастия.
38-ма година опитът на притежателите от блок " Добрич " потвърждава, че в действителност няма нищо по-трайно от краткотрайните решения. Дали ще оставят на внуците единствено този опит или ще получат и домовете си?
Деяна Йорданова - притежател в блок " Добрич ": Те не бързат, бърза времето, времето им за живот изтече.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР