38 дни - това беше целият мандат на Куази Куартенг

...
38 дни - това беше целият мандат на Куази Куартенг
Коментари Харесай

Лиз Тръс жертва финансовия си министър след невъобразимо фиаско

38 дни - това беше целият мандат на Куази Куартенг като министър на финансите на Англия.

Единственият му предходник, който го изпреварва в класацията за най-кратка работа на " Даунинг стрийт " 11, е Иън Маклауд - умрял ненадейно единствено месец след назначението си през 1970.

Случилото се с Куартенг може да се съпостави с обезверено жертвоприношение след неуспеха на данъчната политика на новото държавно управление на Лиз Тръс - " хорър шоу ", както го разказват финансови анализатори пред Reuters.

Намеренията им да се борят с инфлацията, като съкратят налозите на най-богатите и теглят заеми като отплата (за към 45 милиарда паунда), бяха отхвърлени не просто от опозицията и част от личната ѝ партия, само че от Международния валутен фонд.

На 28 септември МВФ разгласява разрушителен разбор на оферти " минибюджет " на кабинета на Тръс, като прикани за цялостно преразглеждане в частта с налозите поради предстоящите отрицателни резултати. Паундът се обезцени до рекордно ниско равнище по отношение на $ за последните 37 години.

Financial Times цитира хора като създателя на хедж фонда Bridgewater Рей Далио и някогашния финансов министър на Съединени американски щати Лари Съмърс, които оценяваха ограниченията на Тръс и Куартенг като " надълбоко безотговорни " и " напомнящи на дейностите на държавно управление в разрастваща се страна ".

Бившият закостенял министър на финансите Филип Хамънд упрекна кабинета, че е унищожил репутацията на Консервативната партия, която обичайно се употребява с по-високо доверие като подготвеност по въпросите на икономическата политика и като придържане към правилата на фискалната дисциплинираност.

Най-големият потрес пристигна, откакто Bank of England трябваше незабавно да разгласи изключителна стратегия за изкупуване на държавни скъпи бумаги на обща стойност до 40 милиарда паунда, откакто бюджетните опити на новия кабинет предизвикаха суматоха с ликвидация на облигации - или " значителен риск за финансовата непоклатимост на Англия " в края на септември.

" Не удължавайте тъгата. Направете по този начин, че дейностите ви да са съгласувани и поредни ", разгласи шефът на МВФ Кристалина Георгиева преди ден, до момента в който Куази Куартенг беше на аудиенция във Вашингтон.

47-годишният министър на финансите беше заставен да редуцира внезапно визитата си в Съединени американски щати, с цел да се върне в Лондон и да подаде оставка на 14 октомври. В същия ден Лиз Тръс разгласи, че ще усили корпоративния налог от 19% на 25% от април идната година (в оттегляне от заложените планове в бюджета).

Куартенг и Тръс са доста близки другари и политически съидейници, само че отстраняването на " дясната ръка " на премиера е животоспасяващ ход. Само преди месец тя беше определена за водач на Консервативната партия на мястото на Борис Джонсън (като предан член на неговото крило), само че съгласно източници на Reuters част от парламентарната група към този момент възнамерява нов " вътрешнопартиен прелом " до края на годината.

Eurasia Group на Иън Бремер предвижда с 55% възможност, че Тръс няма да остане отпред на държавното управление до идващите парламентарни избори (в края на 2024 или началото на 2025 г.).

Джеръми Хънт, който беше посочен за нов министър на финансите, ще е четвъртият човек на тази позиция от началото на годината - след Риши Сунак, Надим Захауи и Куази Куартенг.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР