3500 са българите в Северна Македония“, каза пред външната комисия

...
3500 са българите в Северна Македония“, каза пред външната комисия
Коментари Харесай

Спор в Европарламента за РС Македония: Буяр Османи без конкретни отговори по важни въпроси

„ 3500 са българите в Северна Македония “ , сподели пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Българските евродепутати повдигнаха още веднъж въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната. Ковачев назова „ невиждани “ обвиняванията на прокуратурата на Северна Македония против ръководителите на българските клубове в Охрид и Битоля:

„ Те са подложени на гонене на ненавист, а не противоположното – че те насаждат ненавист към някого. Нашата съществена цел е превъзмогване на всички тези проблеми, идващи от предишното, и бързото участие на Република Северна Македония в Европейския съюз. “

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

„ Кога властта в Скопие ще подсигурява човешките и цивилен права на всички етнически общности в страната и ще се пребори с езика на омразата и изкривяването на историята? “

С тези въпроси се обърна и съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация и евродепутат Ангел Джамбазки към външния министър на Северна Македония Буяр Османи по време на полемика в границите на Европейския парламент.

Българският представител в Европейския парламент напомни, че Северна Македония продължава да не извършва Копенхагенските критерии , които подсигуряват спазването на човешките права. Джамбазки подчертава върху обстоятелството, че ежедневно продължава да се следи тирада на омразата, а нападенията над българи ескалират .

От своя страна Буяр Османи за следващ път се опита да се измъкне от значимите въпроси с общи приказки и заучени изречения. Вместо да бъде съответен и да даде гаранции пред европейските институции, външният министър на Република Северна Македония призна, че сега в страната съществува среда, която не разрешава на Скопие да се движи по верния път към Европейския съюз . Но все пак още веднъж не даде ясни отговори на поставените от Ангел Джамбазки въпроси.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР