35-годишен мъж от Варна е петият потвърден случай на маймунска

...
35-годишен мъж от Варна е петият потвърден случай на маймунска
Коментари Харесай

35-годишен варненец е петият потвърден случай на маймунска шарка у нас -

35-годишен мъж от Варна е петият доказан случай на маймунска вариола у нас. Пациентът е признат за лекуване в университетската болница във Варна, оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

ДНК на вирусът на маймунската шарка е изолиран след проучване на проба от обрива на заболелия. Мъжът е в положително общо положение.

 бяха установени през юни тази година. Заразените са хомосексуални мъже на 41 година и на 44 г, които са пътували в чужбина. И двамата бяха приети в болница в столицата в положително общо положение. 

Дни по-късно беше доказан и на маймунската шарка, контактно лице на един от към този момент диагностицираните.

на заболяването е при 23-годишен мъж с висока температура и обрив, неотдавна завърнел се от Италия. Той беше лекуван в пловдивската УМБАЛ " Св. Георги ".

Какво трябва да се знае за заболяването?

Инфекцията не се предава елементарно от човек на човек. Заразяването се случва при непосредствен контакт с заразен материал от кожните обриви  на възпален човек, както и посредством респираторни капчици при нескончаем контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при потребление на общо спално долни дрехи, облекла и тоалетни такъми , където оцелява за дълго време. Моментната епидемиологична обстановка най-вероятно се свързва с предаване по полов път измежду мъже, които вършат секс с мъже (MSM), само че е допустимо разпространяване и измежду членовете на едно домакинство. Безразборните полови контакти се правят оценка като високорисков фактор за разпространяване на вируса.

Какви са рисковете от болестта?

Повечето случаи на инфекцията при дадения епидемиологичен гърмеж в Европа протичат леко. В риск от тежко заболяване са дребни деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти . Тъй като случаите са към момента малцина, профилът на тежест на болестта не може да бъде надеждно оценен.

Как можем да да се предпазим?

Заразените хора би трябвало да останат изолирани, до излющване на коричките на обрива, както и да заобикалят непосредствен контакт с имуносупресирани лица и домашни любимци до оздравяването си. Също по този начин се предлага възпиране от полова интензивност и непосредствен физически контакт до укрепване на обрива. Заболелите би трябвало да останат изолирани по опция в едно помещение в дома си, и да употребяват избраните единствено за тяхно прилагане домашен движимости (дрехи, спално долни дрехи, кърпи, принадлежности за хранене, чинии, чаши), които не би трябвало да се споделят с други членове на семейството.

Близките контактни лица на заболелите от маймунска едра шарка би трябвало да се самонаблюдават за развиване на признаци в продължение на 21 дни след последния контакт със инфектирания и да заобикалят непосредствен физически контакт с дребни деца, бременни дами и имунокомпрометирани хора, до момента в който не се изключи вероятността от заразяване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР