34 държави поискаха забрана за участие на спортисти от Руската

...
34 държави поискаха забрана за участие на спортисти от Руската
Коментари Харесай

34 държави казаха НЕ на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж, България мълчи - Спорт

34 страни желаеха възбрана за присъединяване на спортисти от Руската федерация и Беларус на Олимпийските игри в Париж през 2024 година България не е сред  тях, само че домакинът Франция - да, както и САЩ и Англия. Северната ни съседка Румъния също е в листата.

Искането е отправено към Международния олимпийски комитет поради това, че " умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското държавно управление ", цитира изказването на 34-те Би Би Си.

Самият МОК предишния месец удостовери, че има намерение да поддържа глобите против съветските и беларуските публични представители преди идните Игри във френската столица, само че добави, че ще прегледа опцията спортистите от двете страни да се състезават под безпристрастен байрак. 34-те страни се опълчват на последното - предлагането за присъединяване под безпристрастен байрак повдига " доста въпроси и опасения ", предизвестяват те в общото си изказване, предшествано от среща на високо ниво на 10 февруари. Украйна, която не взе участие в нея, заплаши да бойкотира Олимпиадата, в случай че до присъединяване в нея бъдат позволени съветски спортисти.

По-рано този месец отношение по въпроса взе и съветският министър на спорта Олег Матицин с думите, че е " безусловно недопустимо " непознати държавни управления да се пробват да повлияят на МОК. Министърът на културата на Обединеното кралство Луси Фрейзър - която председателстваше срещата - обаче съобщи, че проектите на МОК са " неправдоподобни ". " Тази коалиция от народи е подкрепяла Украйна на доста фронтове и ще продължи да го прави ", сподели Фрейзър и добави:

" Всякакви проекти, които разрешават на съветските и беларуските спортисти да вземат участие в Париж, не заслужават доверие. С оглед на вероятността танкове от Обединеното кралство, Съединените щати и европейските сътрудници да дойдат в Украйна през идващите седмици и предвид на това, че президентът Зеленски изрази съществени опасения, че следва пролетна атака от страна на Русия, ние настояваме МОК да преразгледа своята позиция ".

МОК прикани федерациите да изключат спортистите от Русия и Беларус след нахлуването в Украйна и забрани на нациите да вземат участие в Зимните параолимпийски игри през март 2022 година - макар че на спортистите беше позволено да се състезават под безпристрастен байрак. Някои спортни федерации подцениха рекомендацията на МОК и разрешиха на обособени спортисти да се състезават като неутрални, само че други се съобразиха с нея.

Руските и беларуските тенисисти да вземем за пример могат да се състезават на най-високо равнище в шампионатите. Беларускинята Арина Сабаленка завоюва Откритото състезание на Австралия този януари, състезавайки се като неутрална. Тя победи рускинята Елена Рибакина, която се състезава за Казахстан и която завоюва миналогодишния Wimbledon.

Заради позволението съветски и беларуски тенисисти да бъдат позволени, Асоциацията по тенис на трева беше санкционирана с 1,4 млн. паунда от мъжката и женската тенис асоциации (ATP и WTA).

Президентът на МОК Томас Бах съобщи през декември, че организацията е изправена пред " огромна алтернатива ", с цел да подсигурява, че спортистите няма да пострадат вследствие на спортни наказания. Украинският президент Володимир Зеленски обаче разяснява, че допускането на Русия до надпреварите в Париж би било еднакво на това да се покаже, че " терорът е по някакъв метод допустим ".

В груповото изказване от понеделник се споделя, че " няма причина " МОК да анулира миналогодишното си решение да забрани на спортистите от Русия и Беларус да се състезават ". Чрез него страните показват " сериозна угриженост по отношение на това до каква степен е допустимо съветските и беларуските спортисти да се състезават като неутрални, като се има поради, че те са директно финансирани и подкрепяни от своите страни " и обявиха, че има " ясни опасения по отношение на мощните връзки и принадлежност сред съветските спортисти и съветските военни ". 34-те са безапелационни, че единственият метод спортистите от Русия и Беларус да се върнат в интернационалната спортна общественост е техните страни " да прекратят войната, която започнаха ".

Сред страните са Франция - хазаин на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 година, Япония - хазаин на Олимпийските игри през 2021 година, Италия - хазаин на Зимните олимпийски игри през 2026 година, и Съединени американски щати, които ще бъдат домакини на Летните олимпийски игри през 2028 година Австралия не е подписала съглашението, само че представител на австралийското министерство на спорта съобщи пред Ройтерс, че става въпрос за административна неточност и държавното управление е съгласувало възбраната за присъединяване на спортистите.

Държавите, подписали изказването

Австрия
Белгия
Канада
Хърватия
Кипър
Чехия
Дания
Естония
Финландия
Франция
Германия
Гърция
Исландия
Ирландия
Италия
Япония
Република Корея
Латвия
Лихтенщайн
Литва
Люксембург
Малта
Нидерландия
Нова Зеландия
Норвегия
Полша
Португалия
Румъния
Словакия
Словения
Испания
Швеция
Обединеното кралство
Съединени американски щати

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР