300 000 войници e струпал Тел Авив по границата с

...
300 000 войници e струпал Тел Авив по границата с
Коментари Харесай

300 000 войници струпа Тел Авив по границата с палестинските територии

300 000 бойци e струпал Тел Авив по границата с палестинските територии.
Израелската войска още веднъж нанесе над 200 удара по цели в линията Газа тази нощ. Те бяха осъществени посредством удари от кораби, хеликоптери, както и от сушата.

Израел разгласява лист на чужденците, които по време на офанзивата на Хамас на 7 октомври са били убити или са били пленени. Списъкът е по националности. Най-много доказани жертви има от Коста Рика, Съединени американски щати и Непал.

Броят на починалите в Израел по време на огромните офанзиви на " Хамас ", почнали в събота, към този момент набъбна до минимум 1200 души, заяви израелската телевизия " Кан " тази заран.

Най-малко 3000 души са били ранени. Самите израелски въоръжени сили дефинират броя на починалите от израелска страна на повече от 1000 души.

По данни на министерството на опазването на здравето на Газа до през вчерашния ден вечерта минимум 950 души са починали в линията Газа вследствие на контраатаките на израелските Военновъздушни сили, а 5000 други са били ранени

Развитието на обстановката поражда опасения, че насилието може да докара до разширение на военните дейности, защото Израел към този момент влиза в престрелки през границата както със Сирия, по този начин и с ливанската формация " Хизбула ". Израелската войска работи на Западния бряг, както и в Газа, припомня Ройтерс. Бойни групи на ЦАХАЛ влязоха в градовете Аната и Бейт Умар на Западния бряг, оповестяват палестинските медии. В един от градовете е била видяна колона от израелски бронирани коли. Няколко локални поданици са били задържани. Двама израелски служители на реда пък починаха от другарски огън в Ашдод, край Газ

Белият дом декларира, че изпращането на американския самолетоносач има за цел да възпре трети страни от разширение на ескалацията към Израел. Освен това Белият дом съобщи, че Съединени американски щати правят военно обмисляне при положение на по-нататъшна ескалация в Близкия изток, само че сега не се обмисля разполагането на американски войски в зоната на палестинско-израелския спор. Първият американски аероплан, пренасящ муниции за Израел, е дошъл в страната, заяви израелската войска.

Президентите на Турция и Русия Путин и Ердоган организираха телефонен диалог, в който подчертаха нуждата от преустановяване на огъня сред Палестина и Израел и обновяване на договарянията. Путин и Ердоган подчертаха, че дълготрайно спокойно решение на рецесията в Близкия изток е допустимо единствено при основаването на самостоятелна Палестина.

" Ционисти, вие не можете да се възстановите от провалянето на 7 октомври. Вие сами си навлякохте това злополучие ", написа висшият водач на Иран Хаменей на страницата си в обществената мрежа X (Twitter).

Президентът на Салвадор Найб Букеле съобщи: " Като салвадорец с палестински генезис, аз съм убеден, че най-хубавото, което може да се случи на палестинския народ - това е цялостното изгубване на " Хамас ".

Съветският физик-теоретик Сергей Гредескул и брачната половинка му са убити при нахлуване на бойци на Хамас против град Офаким в Израел. Това заяви в своя Telegram-канал ученият на Руската академия на науките Алексей Хохлов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР