30 ноември е последният ден, в който фирми и компании

...
30 ноември е последният ден, в който фирми и компании
Коментари Харесай

До 30 ноември фирмите подават документи за плащане на такса смет според количеството

30 ноември е последният ден, в който компании и компании могат да подадат молби и заявления за установяване на такса боклук за нежилищните парцели съгласно количеството на генерираните боклуци. Двумесечната акция стартира на 1 октомври т.г. Ако не употребяват тази опция, юридическите лица ще заплащат такса боклук за 2023 година съгласно отчетната стойност или данъчната оценка на същите парцели, оповестяват от Столичната община. 

През предходната година в дирекция „ Икономика и комерсиална активност “ на Столична община са постъпили общо 7500 молби и заявления за установяване на такса битови боклуци съгласно количеството боклук. Тази година досега са постъпили едвам към 3000 молби и заявления.

Общинските чиновници, които одобряват документите на ул. „ Оборище “ № 44, към този момент работят с удължено работно време: от понеделник до петък молби и заявления се одобряват от 8:00 до 19:00 ч., а събота и неделя - от 9:00 до 17:00 ч. 

За тези компании, които изберат да заплащат такса боклук на база генериран боклук , цената за резервоар от 1100 л ще бъде 1540 лева, а за резервоар от 3,5 куб.м надлежно 9235 лева годишно.

От дирекция „ Икономика и комерсиална активност “ припомнят на компаниите, че молби и заявления би трябвало да се подават персонално от представляващия/те или от упълномощено лице, чиито пълномощия се удостоверяват с нотариално заверено пълномощие. Документите могат да бъдат изпратени и посредством Системата за несъмнено електронно връчване, както и посредством лицензиран пощенски оператор. В подобен случай като период на подаване е годна датата, маркирана на пощенското клеймо. Необходимите мостри на документи могат да бъдат открити на на Столична община. 

Последният период за заплащане на такса боклук за 2022 година от физическите лица , притежатели на недвижими парцели, също изтича на 30 ноември, припомнят от Столична община.

Собствениците, които заплащат локалните си налози и такси на части, а не едновременно, имат следните периоди за обособените вноски, след което се начисляват лихви върху съответните дължими суми:
Данък недвижими парцели и налог МПС: 30 юни и 31 октомври.Такса битови боклуци: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР