Повишението на котировките на основните зърнени стоки на световните зърнени

...
Повишението на котировките на основните зърнени стоки на световните зърнени
Коментари Харесай

Продължава повишението на цените на основните зърнени стоки на световните борси

Повишението на котировките на главните зърнени артикули на международните зърнени пазари продължи и през тази седмица, регистрират специалистите на Софийската стокова борса (ССБ). То се дължи най-вече на опасенията от засушаване в Русия.
Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго скочи с нови 9 $ до 258 $ за звук за доставка през юни, а Франция добави 18 евро до 237 евро за звук. Украйна и Русия останаха без смяна на надлежно 206 и 230 $ за звук.
Движението при царевицата, което преди дни също се повлия в посока нагоре, е по-обрано. В Съединени американски щати цената се качи с 1 $ до 201 $ за звук, а във Франция – с 6 евро до 201 евро за звук. Също както при пшеницата, в Русия цената не се промени и продължава да бъде 185 $ за звук.
Цената на ечемика в Украйна още веднъж изпадна в застоялост на равнище от 183 $ за звук за доставка през юни. Рапицата на " Юронекс " (Euronext), след дълги и даже чувствителни съмнения нагоре-надолу още от март, и предходен сензитивен прогресивен скок, в този момент се върна надолу с минус 7.50 евро до 473.50 евро за звук. 
Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха голям брой съмнения и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха осезаемо с покачване от 35 $ до 1005 $ за звук. Рафинираната захар явно не съумява да се пребори с предходните рекордни намаления и тази седмица още веднъж претърпя забележима загуба от 39,40 $ за доставка месец август, като доближи до 536,20 $ за звук на борсата в Лондон.
На Софийската стокова борса търговията в подкръг " Зърно " остава спокойна и котировките бяха най-вече непроменени. Хлебна пшеница се оферираше в огромно количество на 388 лв. за звук, с доставка до покупател (DAP), а купувачи липсваха. Фуражен ечемик се търси от 310 до 330 лв. за звук, а офертите " продава " за маслодаен слънчоглед показват оферти на 780 до 800 лв. за звук. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон от 330 до 350 лв. за звук.
Цените на главните артикули са постоянни при същото равнище на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв. за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лв. за звук. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един звук при начална цена 1200 лв. за звук. 
На ССБ тази седмица се продадоха количества газ пропан бутан в диапазон от 991.67 до 1070 лева./хил. л.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР