30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се

...
30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се
Коментари Харесай

Каракачаните на събор в местността Карандила

30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се организира в местността Карандила на следващия ден, 26 август.

Съборът е една от обичайните прояви, проведени от Федерацията на културно-просветните сдружения на каракачаните в България. Основната му цел е да се запазят, запазят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните, сподели Никола Къчев, ръководител на Федерацията.

Съборът ще бъде на поляната пред хижа „ Миролио “, до увеселителния ъгъл „ Кълвача “, където е построен непрекъснат каракачански стан и който е атракция за туристите през цялата година. Там посетителите ще могат да се срещнат от близко с живота на каракачаните.

Програмата и тази година ще е богата, с доста локални участници, както и известни посетители от Гърция. Началото е от 10,30 часа на 26 август /събота/ с публично разкриване с водосвет и приветствено слово. Ще има осъществявания на танцови ансамбли от България и Гърция.

Председателят на ФКПДКБ Никола Къчев съобщи, че малко културни организации в страната могат да се похвалят с подобен дълъг живот и обичаен събор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР