29 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно

...
29 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно
Коментари Харесай

Пресконференция на председателя на ОбС-Благоевград Р. Тасков, ето какво каза

29 точки са включени в дневния ред на идното постоянно съвещание на Общински съвет Благоевград, планувано за петък (28 октомври 2022 г.) от 09:30 часа в зала „ 22-ри Септември “ на Община Благоевград.

По този мотив през днешния ден, ръководителят на локалния парламент, господин Радослав Тасков, даде обичайна си конференция, първоначално, на която поздрави всички именници във връзка Димитровден.

„ На днешния празничен Димитровден, от мое име и от името на Общински съвет, желая да поздравя всички, които с горделивост носят името на Св. Димитър. Нека си пожелаем светецът да ни закриля и направлява в положителните каузи “, пожела Радослав Тасков.

Г-н Тасков показа пред представителите на медиите и обществеността какво планува предварителния дневен ред, като осведоми, че в деловодството на Общински съвет няма постъпило предложение за изключителна точка за петъчното съвещание, като се изключи едно заявление за изявление от Бойко Гренцке.

На постоянното съвещание на локалния парламент, по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират Предложение № 60-00-328/09.09.2022 година от Кмета на община Благоевград, по отношение на Проект за изменение на Приложение №8 и Таблица на базисни наемни цени за Община Благоевград на Наредбата за реда за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество на Община Благоевград.

То ще бъде докладвано от общинския консултант Валентина Шаркова, ръководител на Комисия по стопанска система, капиталово поощряване и обмисляне.

Местният парламент ще прегледа и предложенията от Кмета на община Благоевград, по отношение на кандидатстване по Целева стратегия „ Патронажна подвижност за доставка на топъл обяд “, финансирана по Фонд „ Социална протекция “ към Министерството на труда и обществената политика, както и за кандидатстване по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 „ Топъл обяд “ по Програма за храни и главно материално подкрепяне 2021 - 2027. Те ще бъдат докладвани от Йосиф Кочев, ръководител на Комисията по бюджет, финанси и европроекти.

Общинските съветници ще би трябвало да попълнят и състава на краткотрайната комисия за разработване на предложение на политика за присъединяване на Община Благоевград и общинските обществени предприятия и бизнес задания.

На днешната конференция, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, разяснява и Предложение № 60-00-367/14.10.2022 година от Кмета на община Благоевград, по отношение на слагане в градска среда на паметника на българските възрожденци, братята Димитър и Константин Миладинови, който се намира в Регионалния исторически музей, като посочи, че определено най - подобаващото място за слагане на паметника в градска среда. То се намира в зелена повърхност сред зала „ Пейо Яворов “ и АУБ.

Г-н Тасков заяви, че по точка 11 от предварителния дневен ред, а точно предложение № 60-00-378/18.10.2022 година, от Кмета на община Благоевград, по отношение на основаване на Еднолично общинско сдружение с лимитирана отговорност „ БЛАГОЕВГРАД ГРИЙН ТРАНС “ ЕООД, е входирано и изменение на предложение под номер № 60-00-379-001/21.10.2022 година, от Кмета на Община Благоевград, за смяна на името. Дружеството ще се споделя: „ Благоевград Еко Транспорт “ ЕООД.

В отговор на журналистически въпрос, по отношение на разкриване на Македонски културен център „ Никола Вапцаров “ в Благоевград, планувано за 30-ти октомври, ръководителят на локалния парламент Радослав Тасков сподели, че Общински съвет Благоевград няма да допусне основаване на напрежение сред България и Република Северна Македония.

Припомняме, че Общински съвет Благоевград се произнесе по тематиката с декларация, приемането на която се наложи, поради противоречиви текстове в обявлението за основаването на културния център и неща, които основават предпоставки за пораждане на напрежение сред двете прилежащи страни.

Той добави още, че с приемането на въпросната декларация общинските съветници не са имали за цел да основават напрежение, даже в противен случай. Целта е била да се спрат всевъзможни опит за това, означи Тасков.

На днешната конференция бе насочен и въпрос, по отношение на протичащото се с ФК „ Пирин “ и зародилото напрежение сред почитатели и управление.

Г-н Тасков отговори, че всички са обезпокоени за „ Пирин “ и за резултатите, които клуба реализира, само че като локална власт не се бъркат на управлението.

По мотив идното честване на вековния празник на „ Пирин “, Радослав Тасков уточни, че в качеството си не на ръководител на локалния парламент, а като почитател, е подкрепил начинанието на почитателите.

Въпросът към възможен Референдум и мнението му по този проблем, също бе тематика на диалог по време на конференцията.

Според ръководителя на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, референдум с повече въпроси, извършен по време на възможни предварителни парламентарни избори ще има по - огромен смисъл от локално допитване с един единствен въпрос.

„ Трябва да гледаме в бъдещето! Ще предложа на инициативния комитет да се обединим и да проведем референдум по повече въпроси, с цел да разберем какви са настройките на хората за бъдещето на Благоевград.

Всички виждаме, че най-вероятно се задават предварителни парламентарни избори, тъй че доста по-добре ще бъде да проведем гражданско допитване в едно с предварителните избори. Така, Община Благоевград няма да се наложи да заплати даже лев. Такъв референдум бих подкрепил! “, разяснява Радослав Тасков.

Предложенията, включени в дневния ред на идното съвещание, са прегледани от непрекъснатите комисиите към локалния парламент.

Дневният ред беше утвърден на съвещание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР