29 Март Анализаторите от Gartner прогнозират, че тази година процентният

...
29 Март Анализаторите от Gartner прогнозират, че тази година процентният
Коментари Харесай

Отдалечената работа води до ръст на разходите за социален и колаборативен софтуер

29 Март
Анализаторите от Gartner предвиждат, че тази година процентният растеж на разноските за обществени медии и приложения за съдействие евентуално ще бъде двуцифрен. Бизнесът има намерение да поддържа връзка с отдалечени служащи през цялата пандемия и след нея.

С световното прекосяване към отдалечена работа през 2020 година нараства ползата освен към инструментите за видеоконференции като, само че и към други типове платформи, които разрешават връзка сред служащите и улесняват връзката им между тях.

В отчет на Gartner, озаглавен " Social and Collaboration Software in the Workplace Woldwide " (Социален и колаборативен програмен продукт на работното място в международен мащаб), се предвижда, че приходите в три сегмента на софтуерния пазар - ръководство на съдействието, корпоративни обществени мрежи и приложения за връзка със чиновници - да доближат близо 4,5 милиарда $ през 2021 година $. Това е нарастване със 17% спрямо 2020 година, когато оборотът от тях бе 3,8 милиарда $.

Очаква се растежът на приходите да бъде двуцифрен през идващите пет години до 6,9 милиарда $ през 2024 година Поради световното прекосяване към работа от разстояние, изследователската компания преразгледа прогнозата си за 2019 година в посока нагоре. Други аргументи за този напредък включват увеличението на броя офисните чиновници по света.

Необходимостта от освобождение на хората да работят от домовете си, без спиране на активността на бизнесите, е дала спомагателен подтик на развиването на доста сегменти на софтуерния пазар, в това число сегмента на обществените мрежи и връзки, споделя Крейг Рот, вицепрезидент по научни проучвания в Gartner един от създателите на отчета. Според него корпоративните обществени мрежи и артикули за взаимна работа безусловно за няколко седмици са се преместили от категорията " хубаво да ги имаш " в " би трябвало да ги имаш ".

От трите области, обхванати в отчета, инструментите за ръководство на взаимната работа, измежду които Asana, Trello и Monday, са главните мотори на растеж на продажбите, защото фирмите се стремят да цифровизират координацията и ръководството на нерутинни задания, които другояче биха претендирали обмяна на известия по имейл. Съответните принадлежности, които и преди бяха във напредък, получиха спомагателен подтик за развиване по време на пандемията.

Авторите на отчета имат вяра, че функционалносттите за съдействие и обществените интсрументи от ден на ден ще бъдат вграждани в обичайните бизнес приложения като CRM, HR и ERP. Gartner предвижда, че 65% от корпоративните приложения ще поддържат оперативна съгласуемост до 2025 година

Тази наклонност към този момент може очетливо да бъде проследена. Microsoft неотдавна разгласи поява на принадлежности за взаимна работа Teams като част от Dynamics 365, а предстоящото придобиване на Slack от страна на Salesforce евентуално ще докара до засилена интеграция в нейните бизнес приложения.

Предимството на обществените функционалности и средствата за взаимоотношение се крие във опцията за консолидиране на неофициални процедури, като договаряния или продан на наличие, допълнително бизнес принадлежности, което дава опция за по-добра ориентировка работния развой.

Gartner предвижда, че в бъдеще продуктите за взаимна работа ще бъдат интегрирани в пакетни бизнес приложения. Ще изчезне и съществуващата през днешния ден изолираност, при която за осъществяване на каквито и да е интервенции по взаимоотношение се постанова овакантяване на бизнес приложението.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР