29-годишен български математик стана официално първия български милиардер. И то

...
29-годишен български математик стана официално първия български милиардер. И то
Коментари Харесай

1-и честен бг милиардер с инвеститори Ащън Къчър и Джаред Лето

29-годишен български математик стана публично първия български милиардер. И то по почтен път. След години учене, нескончаем труд, непримиримост и златна бизнес концепция Владимир Тенев съумява да потвърди, че човек може да забогатее единствено с мозъка и качествата си. Той приключва математика в университета Станфорд през 2013 година и дружно със съквартиранта си Байджу Бат основават компанията Робинхуд. Само четири години по-късно тя към този момент е оценена от банкери на Уолстрийт на фантастичните 1,3 милиарда $. Анализатори даже разясняват, че сумата даже е дребна и прогнозите са напълно скоро да се удвои 2-3 пъти, написа bgjournal.info.

В основата на големия триумф стои основаното от Тенев и Бат мобилно приложение Robinhood, което дава безвъзмездна търговия на фондовите тържища. Макар и звучащо напълно просто, изобретението на е на път да направи гражданска война на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки може да търгува на борсата през смарт телефона си. И то без никаква комисиона, за разлика от обичайните брокерски компании като Scottrade и E*Trade, които начисляват такса за всяка транзакция, с цел да покрият разноските си за физически обекти, чиновници по продажби и бюджет за маркетинг.
Към днешна дата приложението към този момент има съвсем три милиона клиенти в Съединени американски щати. Според създателите до момента сдружението е икономисало на потребителите си над 500 млн. $ от такси при транзакции за общо 50 милиарда $.

В свое изявление Владимир Тенев и сътрудникът му Байджу Бат споделят, че задачата им е агресия и в Европа. За това обаче те се нуждаят от съществено финансиране за вложенията си. Това ги кара да потърсят съдружници.
Преди месец компанията получи инвестиция от 110 млн. $ от DST Global на съветския милиардeр Юрий Милнер. Участието му е показателно за капацитета пред компанията, защото той е прочут с сполучливите си капиталовложения във Фейсбук, Airbnb, Spotify и доста други. Отделно в новия капиталов рунд се включиха и досегашни вложители като фондовете New Enterprise Associates, Index Ventures и Ribbit Capital. Досега Robinhood е набрала рисков капитал за общо 176 млн. $, също и от други известни имена в Силициевата котловина като Гугъл Ventures и Andreessen Horowitz, както и от звезди като актьорите Ащън Къчър и Джаред Лето, рапъра Снуп Дог и артиста Джон Леджънд.

Robinhood прави пари по няколко формули. Фирмата построи платформа, която разрешава на други разработчици да оферират сходни услуги без такси в личните си приложения. През предходната година пусна и главния си източник на доходи – абонаментната услуга Robinhood Gold. Тя разрешава на потребителите да пропуснат тридневното изчакване за депозити и да вършат покупко-продажби незабавно, както и да вземат на заем до два пъти над сумата в сметката си, с цел да търгуват. Цената на Gold е от 10 $ на месец нагоре за потребителите с дребни сметки, а има и по-висока месечна такса от 200 $, която позволява заеми до 50 000 $. Тенев е в Съединени американски щати от четиригодишен. Израснал е в столицата Вашингтон и от дребен се интересува от математика и финанси. Дори в едно изявление признава, че на 12 години е направил първата си борсова транзакция – купува акции на Palm, производителя на PalmPilot, и удря 1000 $.

Двамата съоснователи се срещат, до момента в който учат физика и математика в Станфорд. След време стават съквартиранти. Впоследствие пътищата им краткотрайно се разделят – Тенев стартира академична кариера, а Бат навлиза във финансовия бранш. Всичко съответствува с финансовата рецесия и през 2009 година Бат се свързва със състудента си с предложение да започват лична компания. „ Сложихме всичките неща, които притежаваме, в един остарял Infiniti Q45 от 1997 година и пътувахме през цялата страна до Ню Йорк, с цел да основем дребна компания за търговия с акции “, споделя Тенев преди година пред уеб страницата Benzinga. Имат няколко хрумвания, като едната от тях е да вършат програмен продукт за автоматизиране на борсовата търговия за клиенти като хедж фондове и банки.

През 2011 година избухва придвижването „ Окупирай Уолстрийт “, което въодушевява младите бизнесмени. „ Мнозина изгубиха доверие във финансовата система. В същото време някои вътрешни хора имаха информация и достъп до принадлежности и решения, които останалите нямаше по какъв начин да употребяват “, споделя Тенев пред Huffington Post. Така в последна сметка вземат решение да съсредоточат напъните си върху решения за потребителите. „ Видяхме опция да използваме софтуера зад комплицираната алгоритмична търговия и да го предоставим на крайни клиенти “, споделя Владимир. Решението им съответствува с взрива на финансовите технологии и по този начин през 2013 година в Пало Алто се ражда Robinhood. Започват бързо да наемат разработчици и да развиват продукта, а в края на 2014 година е пусната и първата версия за iOS, последвана от тази за Android. Днес компанията има към 80 чиновници. „ Фокусирахме се върху наемането на по-умни от нас. И ги слушаме “, споделя Тенев по време на конференция през предходната есен.

Създаване на общественост
Потребителите порастват с бързи темпове. Повечето от тях са точно от милениум поколението (родени сред средата на 80-те години и началото на XXI век) – сега междинната възраст на клиентите е 29 години. Създава се и общественост – някои от тях разискват между тях капиталови тактики в групи във Фейсбук и Reddit.
Основателите на Robinhood възнамеряват да употребяват новия капитал, с цел да разраснат бизнеса си отвън Съединени американски щати. Експанзията е сложна и поради регулаторните режими и спънки на другите пазари. Отделно Тенев и Бат удвояват напъните си, с цел да образоват новите консуматори – към този момент работи система за рекомендации, която цели да притегли нови клиенти.
Успехите на Robinhood ги вършат едни от най-респектираните имена в Силициевата котловина. През предходната година Тенев беше разгласен за един от най-перспективните млади бизнесмени в изданието на Forbes 30 Under 30 в раздел „ Финанси “. През тази година Fast Company пък ги подреди измежду най-иновативните бизнес водачи. А Тенев и Бат не мислят да стопират, а да продължат да нарушават спокойствието на хищните вълци – брокери.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР