28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято“ 2019 започва

...
28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято“ 2019 започва
Коментари Харесай

Утре се открива 28-ият Джаз фестивал “Варненско лято“ 2019

 28-ото издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято “ 2019 стартира на следващия ден, 26 юли в Английския двор на Археологическия музей в морската столица. Началото ще бъде на 26 юли с Бодуров трио, водено от един от най-активно работещите джаз музиканти от по-младото потомство – Димитър Бодуров, пиано, който се е наложил и в Холандия, където живее, и тук. С него са Мишо Иванов, бас, и Йенс Дюппе, барабани. Тримата вършат концерти в Европа, Израел, България, имат пет издадени албума за новержки и холандски лейбъли, както и за личния лейбъл на Бодуров " Optomusic “. Специално за варненския фестивал триото готви план с присъединяване на тромпетиста Итамар Борохов от Израел. Той потегля от Яфа, като в никакъв случай не не помни следите на историческата си музикална просвета, и евентуално поради този собствен характерен метод доближава до мощно наличие на джаз сцената в Ню Йорк. Борохов има турнета на четири континента, концертира на влиятелните подиуми на Линкълн Център, Кенеди Център, SummerStage в Central Park, Blue Note NY, джаз клуб Ronnie Scott, Bimhuis, Flagey. Участвал е на доста интернационалните фестивали, измежду които Roskilde, Jazz à Liège & Shanghai World Music Festival и на джаз фестивали в Монреал, Отава, Лондон, Москва, Тел Авив. Във Варна ще гостува за първи път.

По-късно същата вечер варненската аудитория ще се срещне и с един много необикновен квартет, формиран единствено от бас кларинети – " Woody Black 4 “, който идва от Австрия. Даниел Мозер, Леонард Скорупа, Стефан Дикбауер и Оскар Антоли. Те ще предложат лични композиции и свежи аранжименти, а критиците споделят за тях, че ги отличава присъщата топлина на звука и свободата в импровизацията. Четиримата са ученици на Университета за музика и театрални изкуства във Виена. Любопитството ги води до по-различен метод към джаза, който с изключение на към разнообразието на актуалния джаз, е отворен и към пътешествията в world music, free и avant-garde.

На 27 юли феновете на свободната музика ще се срещнат с KoloYolo от  Украйна - Оля Гончаренко, електрическа бандура и вокал, Ник Гончаренко – китара и вокал и Алекс Лебеденко – барабани и перкусия и по-късно с Лукаш Боровицки квартет от Полша.

На 28.07. ще се показа Литовски тромбонен план с певицата Лорета Сунгайлиене. А на финала ще излезе гостът от Съединени американски щати е саксофонистът Били Харпър дружно с Антони Дончев трио в състав Антони Дончев – пиано, Димитър Сираков – бас и Мартин Хафизи – барабани.

Международният джаз фестивал " Варненско лято “ 2019 се провежда от Варненското джаз общество с финансовата поддръжка на Фонд Култура на Община Варна и с поддръжката на Министерството на културата, Посолството на Австрия в София, Полския културен институт, Lithuanian Council of Culture и хотел " Капитол “ – Варна.

Началото на концертните вечери е от 20.00.

Билетите за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на място 2 часа преди събитията. Цени на билетите: 15 лв.. Билети за деца - от 10 до 14 години: 5 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР