28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10

...
28-годишният Петър Здравков, дрогираният и неправоспособен шофьор, който на 10
Коментари Харесай

ПРАВОСЪДИЕ ЛИ? Съдът пусна дрогирания шофьор, прегазил балетиста Мартин Чикалов

28-годишният Петър Здравков, дрогираният и недееспособен водач, който на 10 септември 2018 година блъсна и умъртви варненския балетист Мартин Чикалов край Летния спектакъл в морската столица, е предварително освободен от варненския затвор поради положително държание.

Окръжният съд във Варна е разгледал на 8 юни т.г. молбата на Здравков за условно предварително освобождение, като предлагането е направено от началника на пандиза.

38-годишният Мартин Чикалов бе затрит край пешеходна пътека на бул. " Осми крайморски полк " във Варна и макар напъните на лекарите умря вследствие от тежка черепно-мозъчна контузия.

Около 20 часа след случая, лидерът Петър Здравков се съобщи в наличието на юриста си, откакто бе разгласен за общодържавно търсене. Оказа се, че младият мъж е седнал зад кормилото на лекия автомобил " БМВ " без шофьорска брошура и е управлявал с превишена скорост. Освен това съдебно-химическата експертиза е открила съществуването на кокаин и канабис в кръвните проби, взети от Здравков.



38-годишният Мартин Чикалов бе затрит край пешеходна пътека на бул. " Осми крайморски полк " във Варна

Делото бе гледано на три инстанции, като в последна сметка Върховният касационен съд удостовери решението на апелативните магистрати. То бе 10 години и 6 месеца " отнемане от свободан ", само че поради пожеланото от Здравков кратко разследване, наказването бе понижено на 7 години.

Представените преди месец мнения от затворническата администрация са били, че молбата на наказания дава отговор на всички законови предпоставки и следва да бъде почетена. Окръжната прокуратура във Варна също е декларирала в съда, че молбата е основателна и позволена.

Законовите условия, които съдът е намерил за изпълнени са, че Петър Здравков е изтърпял не по-малко от една втора от наложеното му наказване от 7 години затвор. Към датата на разглеждането на делото от съда, той е бил изтърпял всичко: 4 години 10 месеца и 14 дни, т.е. повече от половината от наложеното му наказване „ отнемане от свобода”. Награждаван е бил 12 пъти, като по време на престоя му в пандиза не са му били налагани санкции.



Шофьорът-убиец Петър Здравков бил примерен пандизчия

28-годишният мъж бил примерен пандизчия - имал позитивно държание и нито една негативна демонстрация под формата на дисциплинарно нарушаване. Отзивите от директните му ръководители показвали съзнателно съблюдаване на вътрешния ред и режимните условия. Отнасял се с почитание към надзирателите и изпълнявал разпорежданията им без инструкции и ангажименти.

Към 16 юни 2022 година остатъкът от изтърпяване на наказването е било в размер на 2 години и 9 дни. Съобразявайки всички мнения на страните и доказателства по делото, съдът е решил, че са изпълнени всички законови условия за условното предварително освобождение на пандизчията.

В изпитателния период, който е остатъкът на присъдата, Окръжният съд във Варна е постановил пробационна мярка. Петър Здравков е освободен под изискването да организира наложителни периодически срещи с пробационен чиновник.

В случай, че пробационната мярка не се извършва, съветът към Пробационната работа има задължението да изпрати нужните документи и мнението си до съда, с цел да бъде поискано още веднъж дейно изтърпяване на остатъка от присъдата, по която е бил условно предварително освободен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР