27-и септември се чества като Световен ден на туризма от

...
27-и септември се чества като Световен ден на туризма от
Коментари Харесай

В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис



27-и септември се празнува като Световен ден на туризма от 1980 година, разгласен е за подобен от Световната туристическа организация към Организация на обединените нации.

Целта на самодейността е да се притегли вниманието на интернационалната общност към смисъла на туризма и неговата роля за развиването на обществената, културната, икономическата и политическата сфери на публичния живот.

Тази година Денят е под мотото “ Туризмът за приобщаващ напредък “. В Стара Загора го означават с неповторима галерия.

Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол “. Това са 25 фотографии, осведомителни табла, които демонстрират великолепието на мозайките в базиликата.



Темата разяснява Радост Иванова , изпълнителен шеф на организацията “Тракийски туристически регион “.

“В началото на тази година Епископската базилика на Филипополис беше открита за посещаване. Базиликата е била употребена в античността от IV до VI век.

Може би значение за това Филипополис да има толкоз огромна и красива базилика има император Константин, който реалокира столицата на империята от Рим в Константинопол. Така тогавашният Филипополис се озовава доста покрай столицата.

В града стартират да се строят доста и красиви църкви. Има доста неща, които знаем за Епископската базилика и доста, които не знаем. Може би по-интересните обстоятелства за нея са това, че тя е голяма и доста красива. Има подове и мозайки на две равнища, на които общата повърхност е над 2000 метра .



Голяма част от непокътнатите мозайки могат да се видят в постройката, която е построена и отворена за визити.

Посетителите биха могли да се изобразят на десетките изображения на птици, които са знак на Райската градина. Има и едно доста прелестно изображение на един паун, чийто ослепителен символизъм е безсмъртието на душата.

Чуйте повече за изложбата от Радост Иванова в звуковия файл.
Снимки: Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР