265 кметове на общини, 35 кметове на райони, 3159 кметове

...
265 кметове на общини, 35 кметове на райони, 3159 кметове
Коментари Харесай

Над 8 000 души трябва да бъдат избрани за местната власт на изборите през октомври

265 кметове на общини, 35 кметове на региони, 3159 кметове на кметства и 5053 общински съветници би трябвало да бъдат определени на идните локални избори през октомври, разгласи на брифинг представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева. Колко ще бъдат претендентите за тези места ще стане известно едвам откакто завърши регистрацията на кандидатски листи в общинските изборни комисии (ОИК,), чийто краен период изтича на 26 септември.

За момента е известно, че общо 67 партии и обединения ще вземат участие в локалния избор наесен.

На 27 септември ще бъде изтеглен жребият за установяване на номерата на партиите и обединенията, които всеки гласоподавател отбелязва в деня на вота. Номерата на локалните обединения и самостоятелни претенденти следват номерата в бюлетината на партиите и обединенията според поредността на вписването на заявката в регистъра на ОИК, уточни представителят на ЦИК.

Матева заяви, че комисията към този момент е разкрила процедура за възлагане на социална поръчка за надграждането на софтуера за машинното гласоподаване.

В решението ѝ е маркирано, че на 23.08.2023 година в ЦИК е извършена среща с господин Франс Гунник - ръководещ шеф на " Смартматик интернешънъл холдинг Б.В. ", на която комисията е била известена, че сдружението не реализира активност на територията на Република България, а работи посредством сътрудниците си в България: " Сиела Норма " АД и " Информационно обслужване " АД.

Следователно само " Сиела Норма " може да извърши дейностите за надграждане на софтуера. От комисията показват, че предвид на това " Сиела Норма " АД се явява собственик на изключителните права за надграждане на софтуера за машините, създадени от " Смартаматик ", и следва да бъде поканена на договаряния. Максималната планирана стойност на публичната поръчка е в размер на 2 005 050 без включен Данък добавена стойност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР