24chasa.bgЗа първи път от създаването си Нова тв ще стане

...
24chasa.bgЗа първи път от създаването си Нова тв ще стане
Коментари Харесай

24 часа: 185 млн. евро и Кирил Домусчиев купува Нова тв!

24chasa.bg
За първи път от основаването си Нова тв ще стане българска телевизия
Кирил Домусчиев купува Нова тв и договарянията с шведската компания “Модърн таймс груп ” (MTG), притежател на българската “Нова Броудкастинг груп ”, са на ден-два от финала, оповестява “24 часа ”. Така Нова тв за първи път от основаването си ще стане българска телевизия.

Сделката, която договаря ръководителят на Конфедерацията на работодателите, е за 185 млн. евро, против които той ще получи 100% от медийната група и 100% от онлайнкомпанията “Нетинфо ” (от която сега “Нова ” държи 70%). Това би означавало, че досегашният основен изпълнителен шеф Дидие Щосел ще продаде своите 5%. А Радосвет Радев, притежателят на Дарик радио, ще продаде 30-те % дял в “Нетинфо ”.

 фотография: Булфото

Кирил Домусчиев щял да употребява синдикиран заем от три банки, настояват финансисти. След възможното сключване на договорката сред двете страни ще се чака и утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията. Така на процедура финалът може да е реалност към края на 2019 година

Още при започване на януари 2019 година Домусчиев е имал среща с висши представители на MTG и получава ексклузивитет при договарянията за покупка на медийната група. Това се случва малко откакто на 7 януари шведската компания разгласи, че приключва съглашението за продажба на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group.

Дни преди този момент - на 28 декември 2018 година, в управлението на “Нова Броудкастинг ” се вършат много промени - избират се двама прокуристи, които да ръководят компанията дружно с основния изпълнителен шеф Дидие Щосел. Точно той ги афишира - Вяра Анкова и финансовия шеф Николай Андреев. В борда на шефовете на групата остава лицето на Нова тв през всичките тези години - Силва Зурлева. Тя дава отговор и за новините на групата.

Вяра Анкова, която е пълномощник на “Нова Броудкастинг груп ” и общоприет шеф “Информация ”, е някогашен общоприет шеф на Българска национална телевизия След края на двата си мандата в публичната медия бе поканена да се причисли към управителния състав на Нова тв. Вероятно е тримата Анкова, Андреев и Зурлева, да продължат да бъдат стълба на висшия мениджмънт.

Три дни преди Нова година бе изменена позицията на Вики Политова, която стана консултант на Борда на шефовете на групата. Дотогава 5 години някогашният общоприет шеф на “Би Ти Ви Медия груп ” е основен действен шеф в “Нова Броудкастинг груп ”. Всяка година в ранна пролет малкия екран се продава. Сега наклонността се повтаря за трети следващ път.



Точно преди една година - на 19 февруари 2018 година, шведската компания MTG разгласи публично, че продава своите 95% от “Нова Броудкастинг груп ” на чешкия милиардер Петр Келнер (вече притежател на телекомуникационния оператор “Теленор ”) и управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер е желал да изкупи и останалите 5% от медийната компания, които са владеене на настоящия ѝ изпълнителен шеф Дидие Щосел и люксембургската компания “Ийстърн юръпиън медиа холдингс ”. Такова е било изискването на фонда на чеха Келнер по договорката - да бъдат добити 100% от българското сдружение.

По това време се очакваше промени в мениджмънта на медийната група да настъпят през май или юни, когато е годишното заседание на акционерите. Дори имаше прогнози, че Дидие Щосел ще отстъпи поста изпълнителен шеф на Вики Политова.

Точно настояването на милиардера Келнер да няма други притежатели в медийната група с изключение на шведите бе причина за дълги и несполучливи договаряния сред Щосел и Радосвет Радев. 30-те % на сегашния началник на Българската стопанска камара в “Нетинфо ” варираха в цена от 12 милиона до 50 милиона евро. Така и не се стигна до сделка. Не е ясно на каква цена Радев ще се раздели в този момент със своя дял, както и какъв брой костват в новата договорка 5-те % на Дидие. Медийни клюки твърдяха, че той се е договорил с Келнер за сума сред 8 и 10 милиона евро.

Чехът не влезе в “Нова ” и през юли настъпиха други промени, откакто Комисията за защита на конкуренцията не позволи договорката. Мотивът бе, че групата ще разполага със забележителен брой средства за всеобща информация, което ще ѝ даде значително преимущество пред останалите участници на медийния пазар. В последна сметка шведската компания MTG разгласи при започване на януари, че приключва съглашението с чешкия фонд и стартира да търси други купувачи.

Сумата от 185 млн. евро, за която се продаваше тогава, а и в този момент “Нова Броудкастинг ”, е 3 пъти по-малка от 620-те млн. евро, с които преди 10 години MTG купи “Нова ” от гръцкия предприемач Минос Кирияку и компанията му “Антена ”. И до момента това остава най-голямата медийна договорка в новата история на България. Почти незабавно пристигна международната икономическа рецесия и цените освен на медиите се сринаха фрапантно.

Днес “Нова Броудкастинг груп ” е най-големият частен медиен оператор у нас. Има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании,  които взаимно са генерирали през 2017 година продажби за 100 млн. евро и оперативни доходи от съвсем 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди заплащането на налози и лихви), по данни на MTG.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен шеф на MTG, “Нова ” управлява “33% комерсиален дял от феновете ” в българския ефир. Според него компанията напуща България, тъй като се отдръпва изцяло от обичайна телевизия. На процедура Нова тв е единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG сега.

 

 

Цялата обява ТУК

 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР