24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „Свети Георги” загуби битката с

...
24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „Свети Георги” загуби битката с
Коментари Харесай

Животът победи! 24-годишна в мозъчна смърт спаси бебе и 3 же...

24-годишна жена, пациент на УМБАЛ „ Свети Георги” загуби борбата с живота на 26 октомври и стана донор на органи. Така тя даде късмет за втори живот на 26-годишна жена и бебе – след трансплантация на черен дроб, и на още две дами – на 39 и 25 години, на които бяха трансплантирани бъбреци.



След така наречен сплит трансплантация на черен дроб във ВМА – София и МБАЛ „ Лозенец” реципиентите – жена на 24 години и бебе, получиха нов черен дроб. „ Способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „ Лозенец”, заяви проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.



Две бъбречни трансплантации са осъществени на дами на 39 и на 25 години в МБАЛ „ Лозенец “.

Жената, която стана донор, е била със непринудено зародил кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо положение – мозъчна гибел, на 25 октомври. След като роднините й, в този извънредно сложен за тях миг, дават единодушие за осъществяване на органно донорство се провежда превозване до ВМА – София за осъществяване на органната експлантация.



Медиците от УМБАЛ „ Свети Георги” и лечебните заведения, направили трансплантациите, изричат най-сърдечни съболезнования и откровена благодарност на фамилията на младата жена, която изгубвайки своя живот избави живота на четири индивида.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР