24 часаОт 1 януари водата поскъпва от 0,72 до 22%В

...
24 часаОт 1 януари водата поскъпва от 0,72 до 22%В
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

От 1 януари водата нараства от 0,72 до 22%

В 24 области и общини водата ще нарастне от 1 януари от 0,72% в Пловдив до 22% във Видин. Само в Кърджали има поевтиняване - от 2,42 лева на 2,39 лева

В понеделник в КЕВР ще се организира намерено съвещание за цените на ВиК сдружения за 2019 година Това е второто повишаване от така наречения петилетен проект за увеличение на цената на водата, с цел да се обезпечат вложения.

В София повишаването е с 9,81%, или кубик вода с Данък добавена стойност, отклоняване и филтриране ще коства 2,585 лева

Труд

286 екобомби цъкат в хранилища с токсини

В 286 склада в цялата страна залежават близо 6000 тона мощно отровни, излезли от приложимост пестициди и препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност. Това сочат формалните данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предоставени на " Труд ".

Голяма част от складовете за предпазване са в обитаеми места, а други - наоколо до водоизточници. Химикалите са завещание от Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс. Освен в хранилища, те са и в стоманобетонни кубове или по този начин нарачените ББ-кубове.

Част от рисковите препарати се намират в частни дворове без защита, до които всеки може да има достъп, описаха природозащитници и специалисти по растителна отбрана пред вестника. Според тях картината се добавя и от големия незаконен импорт на рискови препарати от Турция.

Монитор

Снегът нокаутира 1000 снегорина

Снегът нокаутира близо 1000 снегорина, които бяха пуснати да почистват главните пътища през днешния ден. Въпреки изкараната техника огромна част от страната се оказа в снежен капан. Валежите от сняг и дъжд провокираха усложнения и даже обсада на придвижването в Западна, Северна и Южна България.

Стандарт

Проклятието секретарка на прехода

Един от най-известните вицове през последните години на предишния век бе за разликата сред добра и доста добра секретарка. Първата казвала: " Добро утро, шефе ", а втората: " Вече е заран, шефе ". Той се предаваше с смях от уста на уста в гилдията на любовниците на новобогаташите от прехода, доста от които през днешния ден към този момент са публични съпруги - милионерши. Историята на една от тях българската Пепеляшка Евгения Банева обаче не буди състрадание, а омерзение. Няма хепи енд, а приключва с разрушени сърца, изпразнени джобове и окови, вместо брилянти.

Сега

Българските възпитаници са измежду първенците по отсъствия

Отсъствията и бягствата от час са сериозен проблем за българските учебни заведения - България е на 8-о място по отсъствия от учебно заведение от 58 страни, като страната ни се отличава и по мощното въздействие на този проблем върху качеството на образованието. Това е един от изводите в спомагателните разбори, съпътстващи влиятелното интернационално проучване на грамотността PISA 2015. Това остават и най-актуалните данни все още в очакване на отчета за извършеното тази година ново изследване PISA 2018.

Капитал дейли

Столичната община не може да изясни неналичието на над 8000 тона павета

Прокуратурата ревизира неналичието на над 8000 тона квадратни сиви гранитни павета, които имат статут на културно-историческо завещание. Сигналът за противоречие сред отстранените при поправки павета, положените назад и наличните в депото във " Враждебна " е подаден от общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева, откакто повече от година те са правили несполучливи опити да получат информация от кмета Йорданка Фандъкова за наличността на настилката.

Сивите квадратни павета са оповестени за недвижима културна полезност от локално значение - " керамични и гранитни паважи, положени преди 1944 година на територията на град София ". Наричат се още сегментен паваж или междинен паваж и съставляват кубични блокчета от ръчно дялан гранит. Сигналът, подаден от двамата общинари, се отнася за паветата с размер на страната сред 8 и 10 см. Към същата категория " недвижима културна полезност " се числят и жълтите керамични павета, емблема на столичния център.

Дума

Сняг блокира страната

Обилен снеговалеж блокира някои елементи от България през вчерашния ден. Той затрудни придвижването по главните пътища, някои от които останаха затворени през огромна част от деня.

Силен снеговалеж имаше в Кюстендил, Пазарджик, София, Добринище, Враца, Видин, Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково и Берковица, както и в региона на проходите " Предел ", " Троянски ", " Шипка ", " Юндола " и " Попови ливади ". По данни на Национален институт по метеорология и хидрология до ранния следобяд най-голямо количество превалявания бяха паднали в Кюстендил - 24 л. на кв. метър. Там пътната конюнктура бе най-усложнена, като непроходими бяха редица пътища от втори и трети клас поради паднали дървета. Над 50 бяха закъсалите коли по направлението Кюстендил - Дупница, в региона на местността Черна равнища, поради аварирал снегорин. Между Кюстендил и София в региона на Конявската планина бе аварирал рейс. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР