237 млн. лева са предвидени за чистотата на София за

...
237 млн. лева са предвидени за чистотата на София за
Коментари Харесай

От БСП няма да подкрепят бюджета за чистота на София през 2022 г.

237 млн. лв. са планувани за чистотата на София за 2022 година Общинските съветници оповестиха , че няма да одобрят план-сметката.

Иван Таков от Българска социалистическа партия съобщи, че разноските за непорочност в София непрестанно се усилват, само че тя си остава мръсна и прашна. И съгласно Милка Христова в оферти Проект на план-сметката за чистотата за 2022 година има планувани рекорден размер на разноските - 237 млн. лв..

Но освен количеството, а и качеството е значимо, сподели заместник-председателят на групата на " Българска социалистическа партия за България " и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков по време на днешната сесия на Столичния общински съвет.
 София дава 220 млн. лева за непорочност през 2021 година
София дава 220 млн. лева за непорочност през 2021 година

С 3,2 милиона лв. се усилват парите за разчистване на София

По думите му за последните 11 години парите за разчистване на София са се нараснали с над 80%, само че все пак чистотата в столицата продължава да е на незадоволително равнище. " А това въздейства директно на качеството ни на живот. В това изказване няма нищо политическо. Видно е за всички, че макар непрекъснатото повишаване на разноските за непорочност София си остава все по този начин мръсна и прашна , сподели Таков.

По думите му една голяма част от плануваните средства по план-сметките през последните години се разходват за действия отвън регламентираните и това бил претекстът общинарите от Българска социалистическа партия да оферират понижаване на такса боклук за жителите. И предлагането ни не е било самоцел. То се базира на точни калкулации, които нееднократно сме показвали по отношение на несъразмерния остатък, който Столична община образува от такса битови боклуци всяка година ", аргументира се социалистът.

Таков изясни, че от 2014 година до 2020 година приходите в план-сметките за непорочност надвишават разноските с над 197 млн. лв. .
 1.8 млрд.лв. бюджет на София - булеварди, нови детски градини и непорочност на въздуха
1.8 млрд.лв. бюджет на София - булеварди, нови детски градини и непорочност на въздуха

Фандъкова даде обещание места за всички деца в забавачките и ново учебно заведение в Студентски град

За 2019 и 2020 година е образуван остатък от такса битови боклуци в размер на 67 млн. лева . " Къде отидоха тези пари, запита той и посочи, че не са били за чистотата на града. С този претекст от Българска социалистическа партия отхвърлят да поддържат проекто-бюджета в частта за непорочност на София.

Според него Столична община е огромен дебитор на софиянци във връзка с чистотата на града .

По думите на Таков препоръчаният бюджет балансира плануваните разноски от таксата и разноските по план-сметката за чистотата на града . " Отсега на всички ни е ясно, че за 2022 година още веднъж няма да изразходвате плануваните средства, а те ще бъдат ориентирани за разнообразни действия от тези по план-сметката ", добави Иван Таков.

Според съпартийката му Милка Христова общинските съветници нямат надеждна информация за осъществяването на план-сметката за 2021 година, разполагат с данни до септември 2019 година и липсват данни за четвъртото тримесечие.

" На съвещание на Комисията по стопанска система и благосъстоятелност ни беше казано, че огромна част от направените разноски се фактурират тогава, с което се изяснява огромното несъблюдение по някои действия ", сподели Христова .

Въпреки уверението, тя не е получила данните преди тази сесия.

Според Христова методът, по който се регистрира активността по миенето и метенето на улиците, не е задоволително транспарантен и безапелационен . " Това става в площи, без да има, каквито и да е натури, в това число изтъкване на съответни улици. Преди време имаше такава процедура, само че тя беше извънредно нелицеприятна за управлението на Столична община, тъй като ставаше ясно, че някои централни региони се мият по няколко пъти, а в някои региони не е влизала машина, както и не са виждали миене с маркуч ", уточни социалистката.
 Българска социалистическа партия желае основаването на общинско дружество за непорочност
Българска социалистическа партия желае основаването на общинско дружество за непорочност

Социалистите не виждат причини за повишение на локалните налози

Относно парите за улично зимно разчистване за 2021 година Христова запита с какви тъкмо пари ще се почиства снега това тримесечие. " Планираните за тази година 17 млн.лв. са изхарчени още към 30.09.2021г.? Виждаме, че този месец е снежен. Защо за идната година са планувани пари в същия размер? Отново ли обричаме зимното разчистване и слагаме под въпрос финансовото му застраховане ", попита Милка Христова.

За разноските за външни услуги метода, по който работи " Чистота-Искър ", сегашният " Софекострой " огромна част от услугите се превъзлагат и правят от външни компании, сподели Христова. " В случая направените разноските за външни услуги от завода за МТБ са над 40% - 11.264 млн. лева Беше ми отговорено, че това са разноски, свързани с производството на RDF, за който всички знаем , че откакто го произведем, плащаме, както за превозването му до циментовите фабрики, по този начин и за неговото горене в тях ", изясни тя.

По думите й сега при потенциал от 180 хиляди тона, произвеждаме единствено 53 хиляди тона RDF - по поръчка на циментовите фабрики и отново харчим по 11 млн. лева, каква е успеваемостта, запита Милка Христова. Според нея наред с това RDF горивото на практика се подарява на циментовите фабрики и Топлоелектрическа централа на Христо Ковачки .

Според Альоша Даков разноските, които са осъществени към 9-месечието за метене на тротоари и улични платна надвишават над четири пъти тези за механизирано метене. За ръчно метене се дават 14 млн. лв., а за разчистване с машини - 2.4 млн. лв. . При механизираната техника има надзор в действително време посредством GPS устройствата, добави той.

Даков увери, че дейностите, свързани с ръководството на отпадъците редовно не се извършват. " По активност " Проучване, създаване и закриване на депата за битови боклуци " при бюджетирани за тази година 13.9 млн. лв. са разходвани едвам 4.6 млн. лв. ", добави Альоша Даков .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР