23 години от смъртта на голямата актриса Невена Коканова се

...
23 години от смъртта на голямата актриса Невена Коканова се
Коментари Харесай

И Дупница забрави великата Невена Коканова

23 години от гибелта на огромната актриса Невена Коканова се навършиха на 3 юни. Паметта ѝ не е била почетена с огромен помен, а единствено от малко на брой. Гробът на кинолегендата се намира в централния софийски гробищен парк и не се поддържа постоянно. На него след годишнината имаше оставени единствено четири карамфила. Алеите край него пък са потънали в шума, натрупала се през есента и зимата.

Събитие в памет на Коканова не е имало нито в София, нито в родната ѝ Дупница, пишат нейни съграждани в обществената мрежа фейсбук.

Вече няколко години в интернет върви акция за набиране на средства за създаване на заслужен монумент на актрисата в родния ѝ град. Инициативата обаче не среща задоволително съидейници, с цел да се набере нужната сума. „ Към момента имаме събрани 5018 лв., които са налични в дарителската сметка на сдружението. Напомняме ви, че сумата, към която се стремим, е 30 000 лв.. Тя би била задоволителна за дейностите по планиране, снабдяване и монтиране на паметника. Когато наближим сума от 20 000 лева, ще обявим конкурс за негов план. Ние в никакъв случай няма да се откажем от концепцията ни за паметника. И колкото и компликации да срещаме, рано или късно с вашата скъпа поддръжка ще успеем “, споделят уредниците, написа Ретро бг

Възпоменателно събитие за Коканова не е имало и в габровското село Иглика, където тя изкара последните години от своя живот. Местното читалище носи нейното име, а къщата ѝ там към момента е непокътната и съставлява туристическа атракция. В предишни години при започване на юни в селото се събираха другари на Невена и видни интелектуалци, с цел да я почетат, само че традицията бе прекратена с идването на Ковид-19 и повече не е била възстановявана.

Единствена наследничка на първата дама на българското кино е щерка ѝ Теодора Шарланджиева, която страни от медийното внимание. Легендарната актриса си отиде през 2000 година след трудно боледуване. Тя страдаше от злокачествено заболяване на белите дробове. Ракът ѝ бе в напреднал етап и даже лекуването във Франция, на което се подложи, не съумя да я избави. Коканова издъхва едвам на 61 години. Тя е заровена при своя обичан мъж – режисьорът Любомир Шарланджиев. Вечният им дом обаче не е в по никакъв начин положително положение. Паметникът е почернял от мухъл, постоянно в близост буренясва, а тревите стават високи по метър.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР