220 000 снаряда са били доставени от Европейския съюз на

...
220 000 снаряда са били доставени от Европейския съюз на
Коментари Харесай

ЕС доставила на Украйна 220 000 снаряда за последните 2 месеца

220 000 снаряда са били доставени от Европейския съюз на Украйна през последните два месеца според проекта, утвърден от министрите на защитата в края на март. Това заяви висшият представител по сигурността и външната политика Жозеп Борел.

Боеприпасите от друг диаметър са от наличните ресурси на страните, участващи в проекта. Първите взаимни поръчки за нови снаряди за Киев се чакат през лятото. Междувременно Полша изрази подготвеност да образова украински водачи да ръководят американски изтребители Ф-16, откакто Съединени американски щати дадоха утвърждението си. Според полския министър на защитата Мариуш Блашчак това образование още не е почнало, до момента в който по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери, че образованието в Полша към този момент е почнало. И други страни също обявиха желанието си да се включат.

Министърът на защитата на Нидерландия Кайса Олонгрен съобщи, че страната ѝ е получила позволение от Вашингтон за обучаване на украински водачи на Ф-16 и работи по съответен график. " Доставката на летателните апарати ще бъде идващият стадий ", добави тя, като загатна " взаимните старания с Дания, Белгия, Англия и други съдружници ". Някои страни, измежду които Германия, Швеция, Латвия и Естония, оповестиха, че не разполагат с Ф-16 и няма да могат да извършат образование.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е посетил региона на Донецк и предните позиции край Угледар и Маринка, където е оповестил основаването на морска пехота в Украйна. Към съществуващите ни подразделения ще бъдат добавени нови бригади морска пехота, които ще снабдим с съвременно въоръжение и техника, сподели Зеленски.

В същото време Главната прокуратура на Украйна заяви, че е почнала наказателно произвеждане за " насилственото превозване на над 19 000 деца " от окупираните Донецкa, Луганскa, Запорожка, Херсонска и Харковска област, в това число към Беларус. То е в отговор на по-ранен отчет на беларуски опозиционни водачи в заточение, съгласно който беларуското държавно управление е взело участие в осъществяването на такива депортации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР