22 страни от ЕС са изразили предварителен интерес за обща

...
22 страни от ЕС са изразили предварителен интерес за обща
Коментари Харесай

22 страни от ЕС искат поръчка на 17 млрд. кубика газ

22 страни от Европейски Съюз са изразили прелиминарен интерес за обща поръчка на газ от над 17 милиарда кубически метра за идващите три години.

Това заяви през днешния ден зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Той приказва след второто съвещание на Управителния съвет на Енергийната платформа на Общността, в която са взели участие високопоставени представители на страните членки.

Към тези количества би трябвало да бъдат добавени и 4 милиарда кубика за Молдова, Украйна и Сърбия.

Шефчович обаче не отговори на въпроса кои 5 страни от Европейски Съюз не са показали предложенията си за нужните им количества “синьо гориво ”. Но посочи, че е изискал те да създадат това допустимо най-бързо.

Комисарят чака нужните размери да са налични на международните пазари при започване на април. В момента газохранилищата в Европейски Съюз са запълнени над 60 на 100 от потенциала им, което е два пъти повече от нормалното за този интервал на годината.

Марош Шефчович обаче предизвести:

“Както  ви е известно, цената на газа в Европейски Съюз остава инфлационна. Например тя е съвсем 7 пъти по-висока, в сравнение с в Съединени американски щати.

Това, несъмнено, се отразява на конкурентоспособността на Европейски Съюз и на стандарта на живот на нашите жители. И защото съм наясно, че търговията с сила е на първо място въпрос на бизнес, за нас тази платформа има и политическо измерение. Тя още веднъж демонстрира по какъв начин европейските играчи могат да се сплотяват по време на рецесия. ”

Компанията “Призма ” ще помогне по-късно този месец за първата стъпка към взаимната поръчка на газ, сподели още еврокомисарят. Предвижда се основаването на т.нар централна скица на купувача. При нея една компания ще договаря от името на по-малки газови компании и консуматори.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР