21 поръчки за един изпълнител – Венци Габрово“. Такава е

...
21 поръчки за един изпълнител – Венци Габрово“. Такава е
Коментари Харесай

МЗХ се изложи: 21 обществени поръчки дадени на „Венци Габрово“, ето как потъват 3 млн. лева

21 поръчки за един реализатор – „ Венци Габрово “. Такава е равносметката от търгове, оповестени от няколко служби на послушание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ръководено от саламения необут Кирил Вътев, за покупката на коли в края на годината.

Вместо обаче да се разгласи една поръчка, с цел да се реализира по-изгодна цена, се афишират към двайсетина обособени, безусловно идентични. Става въпрос за обособена покупка на по един автомобил за Изпълнителната организация по горите и за 16-те ѝ районни дирекции. Отделно има поръчки на две лесозащитни станции във Варна и Пловдив, както и на естествените паркове „ Витоша “ и „ Врачански Балкан “. Трета серия от други поръчки е обвързвана с Областните служби по земеделие.

Общата стойност на всички поръчки за коли оповестени през втората половина на ноември е за към 3 млн. лева Разбити на обособени поръчки, за покупката на 1 автомобил, те не притеглят публичното внимание, тъй като са за малко пари – по към 50 000 – 70 000 лева

Изпълнителната организация по горите (ИАГ) е държавният орган, който управлява за противозаконните сечи. Оказва се обаче, че организацията не вижда проблем в сечи, които по-късно могат да доведат до бедствия, каквито се случиха в карловските села през 2022 година и в Царево – година по-късно.

Агенцията по горите не е богата като 6-те държавни горски предприятия, които би трябвало да ревизира. Разчита на финансиране от страната, като бюджетът ѝ за 2023 година е 9.6 млн. лева Преди години имаше случаи горските предприятия (контролираните) да подаряват коли на контролния си орган, с цел да може той да си прави работата.

А коли са ѝ нужни, тъй като забележителна част от наличните транспортни средства са на възраст над 10 години, а към 60 % от колите се правят оценка като негодни за осъществяване на контролните действия, заради неприятно техническо положение, споделя шефът на ИАГ Стоян Тошев в отговора до Mediapool.

Горски чиновници също настояват, че имат потребност от високопроходими коли за инспекция за противозаконните сечи. Точно по тази причина в бюджета за тази година са заделени пари за покупката им.

Вместо една поръчка – 21

И по този начин в средата на ноември всяка една от 16-те горски дирекции афишира социална поръчка за покупката на един нов личен автомобил. Последно по този метод са купени коли през 2020 година, когато шеф на ИАГ е Мирослав Маринов, който в този момент е заместник-министър на земеделието, в чийто сектор е да следи работата на Агенцията по горите.

„ Тогава публичните поръчки бяха оповестени по същия метод – всяка районна дирекция по горите сама си афишира поръчките… В това няма нищо неправилно, тъй като подобен е законът. Проверявани сме от Агенцията за публичните поръчки и не са открити проблеми и пропуски „, разяснява Маринов по телефона.

По думите му това се прави по този начин, тъй като „ всяко една дирекция е настрана звено със личен бюджет, има си собствен ЕИК и БУЛСТАТ и е настрана юридическо лице, в тази връзка е и обособен възложител по Закона за публичните поръчки “.

Бившият началник на ИАГ по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев и някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “, природозащитникът Александър Дунчев обаче не е на същото мнение.

„ Заради сходни проблеми с публичните поръчки, когато бях шеф на ИАГ, освободих двете управителни лица, които отговаряха за тях. Включително отхвърлих да приема работата по поръчка за служебно облекло, която беше разграничена изкуствено на 16-те подчинени на ИАГ районни дирекции на обособени поръчки. Сега виждаме, че тази скица продължава “, разяснява Дунчев пред Mediapool.

Той изясни, че районните дирекции на ИАГ са независими поделения, само че те са третостепенни разпоредители с бюджет към ИАГ. Според него е „ необяснимо, с изключение на посредством някаква форма на корупция, за какво при систематичния дефицит на бюджетни средства, в това число за коли, организацията не е направила обща поръчка за 16 автомобила “.

„ Това би нараснало доста опцията за по-голям пазарен интерес и надлежно за по-големи отстъпки при закупуването на по-голяма численост идентични коли “, счита Александър Дунчев. Този претекст е постоянно изтъкван и от финансовия министър Асен Василев.

Настоящият шефът на ИАГ Стоян Тошев обаче счита, че правилото „ спестовност от мащаба на доставката “ не е потвърден в практиката по възлагане на публични поръчки.

Copy – paste документи

Според Александър Дунчев това е добре създадена скица, с която се е борил, до момента в който е бил началник на ИАГ. В поддръжка на изказванието му е фактът, че тръжната документи на 18 от поръчките са безусловно идентични. На останалите три – документите също е една и съща, само че за различен клас коли.

Обществените поръчки са пуснати едновременно на 17 ноември със период за подаване на предложения от 10 дни и отваряне на предложенията на 28 ноември, като се изключи три, които бяха отворени на 29 ноември.

Индикативната стойност на автомобила е една и съща за 18-ет поръчки – 48 350 лева, а за другите 3 поръчки – 44 017.50 лева без Данък добавена стойност.

Начинът на оценяване на офертите, срокът за доставка на колите и гаранциите им – всичко е едно към едно.

Реклама

Удивително е по какъв начин всички районни дирекции по горите, плюс ИАГ, лесозащитните станции във Варна и Пловдив, както и естествените паркове „ Витоша “ и „ Врачански Балкан “ са изготвили настрана един от различен една и съща документи за публичната поръчка с едни и същи механически характерности на колите.

Някои от шефовете на районните звена по горите, с които Mediapool съумя да се свърже по телефона, изрично отхвърлиха коментар. Но имаше и такива, които признаха, че един създава поръчката, а по-късно я пускат всички с аргумента „ да не се хаби запас “. Те обаче не пожелаха да бъдат представени, тъй като нямат позволение да беседват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Един даже си призна, че поръчката е спусната непосредствено от земеделското министерство, без да показва от кого.

И спечелилият е – „ Венци Габрово “

Въпреки че на заложените механически характерности дават отговор няколко автомобила, на процедура няма съревнование. Кандидатът е един и това е „ Венци Габрово “ ЕООД, стана ясно при отварянето на офертите във вторник и сряда.

По 18-те поръчки предлагането на „ Венци Габрово “ е за автомобил „ Сузуки Витара “ 4х4 на цена от 48 332.50 лева без Данък добавена стойност (57 999 лева с ДДС). За останалите три офертата е за автомобил „ Сузуки Джимни “ на цена от 44 000 лева без Данък добавена стойност (52 800 лева с ДДС). И при двата автомобила оферираните цени са със 17.50 лева по-ниски от прогнозната им стойност.

При неналичието на други претенденти е съвсем несъмнено, че „ Венци Габрово “ ще е победител в публичните поръчки. Нещо повече – колите могат да бъдат доставени и до коледните празници, тъй като компанията ги има налични, както призна притежателят на компанията Венцислав Маринов.

„ Нямам визия за какво няма други претенденти. Ние взехме решение да участваме малко на подбив в поръчките и подадохме офертите ден преди отварянето им “, сподели Венцислав Маринов. Той подсети, че компанията му ще означи 30-годишен празник през февруари 2024 година и е доставял коли и за държавните горски предприятия през годините.

След следствието на „ Нова телевизия “ за скъпия наем на „ Лексус “, взет от Северното централно дружество от компания, обвързвана с Венцислав Маринов, той спря да е представител на марката „ Тойота “.

Според вносители на коли, според техническите спецификации, още няколко марки е можело да се вместят в критериите и е необичайно, че няма други подадени предложения. Според тези, с които Mediapool беседва, това е индикация, че поръчките са били направени за строго избран претендент.

Кой ще кара колите?

Друга индикация, че става въпрос за скица, е това, че на никое място в документите не излиза наяве с каква цел се купуват колите – дали са за горските инспектори или за началниците им, с цел да ги употребяват за идните празници да вземем за пример, счита Александър Дунчев.

Той уточни, че горските фактически имат потребност от коли, само че такива, с които да могат да стигат до труднодостъпни места. Според него „ марката „ Сузуки Витара “ е тип паркет джип и е по-подходяща за потребление от началниците, тъй като автомобилът мъчно ще се качи в гората, където секат бракониерите “.

Собственикът на „ Венци Габрово “ също допусна, че може би колите са за шефовете, само че категорично посочи, че няма концепция кой ще ги употребява.

Факт е, че като лице за контакт по публичните поръчки са посочени шефовете на горските дирекции, в редки случаи техни заместници. Тези от тях, с които уеб сайтът съумя да се свърже по телефона, не разясниха дали те ще употребяват новите коли.

„ Техническите характерности са съобразени оптимално с потребностите и с функционалностите на чиновниците на Агенцията и нейните структури и е разумно те да са идентични. Автомобилите ще бъдат употребявани за осъществяване на служебни отговорности, свързани с контрола върху дейностите в горските територии на чиновниците на ИАГ и нейните структури. “ – по този начин отговори шефът на ИАГ Стоян Тошев в писмен отговор до Mediapool през пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов изясни, че парите се харчат в края на годината, тъй като държавният бюджет беше признат в края на юли 2023 година и до тогава ИАГ на процедура нямаше настоящ бюджет.

Примерът е инфектиран

И в случай че си мислите, че единствено шефовете на горските дирекции вършат коледни поръчки за началници грубо се лъжете. Примерът е последван и от шефове на Областните дирекции по земеделие. Техните публични поръчки обаче не са 100% едни и същи. Освен това са се оказали и потайни, като участниците в търга не афишират обществено какъв автомобил ще доставят, само че сигурно ще са по-скъпи и първокласни.

По-голямата част от поръчките на Областните дирекции по земеделие са пуснати няколко дни след тези на горските с планирана цена от към 69 900 лева без Данък добавена стойност за автомобил (индикативните стойности варират с разлика от към 190 лева.). Срокът за подаване на офертите изтича през днешния ден – 30 ноември.

Областната дирекция по земеделие във Варна е една от дребното, които са доста по-скромни. Те си купуват един автомобил, неразбираемо каква марка, за 37 908 лева от „ Алианс Ауто Варна “ ООД, сочи регистърът за публичните поръчки.

Областната работа по земеделие в София – град купува един автомобил, още веднъж марката не е посочена, за 64 983 лева без Данък добавена стойност от „ Венци Габрово “.

Дали и другите регионални дирекции ще си купят коли от него ще стане ясно в идващите дни, когато бъдат отворени ценовите оферти.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР