21 общини, включително Враца, Монтана и Видин, ще си поделят

...
21 общини, включително Враца, Монтана и Видин, ще си поделят
Коментари Харесай

Отпускат 610 млн. лв. за по-чист въздух в 21 общини, сред тях са Враца, Монтана и Видин

21 общини, в това число Враца, Монтана и Видин, ще си поделят 610 млн. лева по стратегия “Околна среда ”. С парите те би трябвало да обезпечат по-чист въздух за жителите си.
484,177 млн. са за Русе, Пазарджик, Асеновград, Шумен, Хасково, Пловдив, Бургас, Плевен, Ловеч, Димитровград, Несебър, Враца, Смолян, Горна Оряховица, Велико Търново, Видин, Монтана и Кърджали. Други 126,7 млн. отиват при София, Перник и Благоевград. Оценката на подадените планове ще завърши до 21 април и тогава ще е ясно коя община какъв брой пари взема.
Със средствата ще се подкрепя промяната на печките на дърва и въглища с екологични други възможности - климатици или термопомпи, уреди на пелети или различен тип дървесна биомаса, свързване към топлопреносната мрежа. Енергийно небогати семейства, които желаят да си инсталират термопомпа въздух - въздух и имат къща, която им е главно жилище, могат да сложат и фотоволтаик за лично ползване с оптимално позволена мощ от 4 kW.
През първата половина на тази година се чака да бъдат пуснати и 105 млн. за зелена инфраструктура в градска среда, която да улавя фини прахови частици и да пречиства въздуха по натурален път.
Целта на всички вложения е да се обезпечи здравословна и по-качествена среда за живот и излизане от наказателната процедура против България, показват от екоминистерството.
Страната ни съумява да понижи замърсяването - да вземем за пример междинните равнища на фини прахови частици от 1 ноември 2022 до 31 март 2023 година са по-ниски спрямо предходния отоплителен сезон като се изключи два квартала в София - “Хиподрума ” и “Младост ”.
Въпреки това Еврокомисията продължава с наказателните процедури против България и други страни за мръсния въздух и повторната приложимост на отпадъците. И в случай че няма резултати, идната стъпка е Брюксел да съди България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР