2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа. От

...
2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа. От
Коментари Харесай

2022г. – годината на безпрецедентна енергийна криза в Европа


2022г. – годината на невиждана енергийна рецесия в Европа. От интерконектора до проблема „ Лукойл “ – енергетиката ни през 2022 година

2022 година беше извънредно динамична във връзка с енергетиката година. Газът, диверсификацията, цените на силата, всичко това беше в центъра на новините през цялата година.
Безспорно за България едно от огромните
енергийни събития беше пускането на интерконектора ни с Гърция. Това е първата за страната ни диверсификация откакто декларирахме предпочитание да понижим зависимостта си от Русия.  На 1 октомври 2022 година беше даден стартът на тръбата.

Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и дава опция за действителна енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за района. Връзката обезпечава пряк достъп на България до Южния газов кулоар и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от
терминала за полутечен газ край Александруполис.
Проектът за интерконектор сред България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше стартират, в миг, в който България беше доста тежко наранена от решението на „ Газпром “ да приключи потока на газ през Украйна.

Това е годината, в която видяхме най-голямото си газохранилище съвсем цялостно. Заради войната, глобите на Запада и спрения импорт на съветски газ, страните от Европейски Съюз бяха принудени да запълнят хранилищата си, с цел да имат сигурни количества газ.

Към момента Чирен е цялостен на над 90%. Той е газовият трезор на страната ни. Използва се остаряло, изчерпано находище. В земята назад се нагнетяват милиони кубични метри синьо гориво. Традиционно, газохранилищата се запълват през лятото, когато цените са по-ниски, а по-късно евтините количества, оставени на склад, се употребяват за угнетяване на по-високите цени през зимата.

Някои специалисти обаче показаха терзания, че газохранилището е нагнетено с доста безценен газ и това занапред ще е причина за повишаването на газа за бизнеса и бита.

Очакванията са до 2025 година газовото вместилище към този момент да бъде с подсилен потенциал.

Цената на газа тази година беше доста динамична, като непрекъснато варираше от ниски стойности до доста високи. Пикът на цената беше през септември, когато КЕВР утвърди цена от 353 лв. без Данък добавена стойност за мегаватчас. В съответни дни през август цената стигаше до 455 лв. за мегават. Затова се стигна и до шоково поскъпване на природния газ в летните месеци, когато нормално цената е по-ниска. Към днешна дата цената обявина от регулатора е 147 лв. за мегават. Намалението на цената стартира след октомври, когато потече газ по интерконектора.

Въглищните централи и възможното им затваряне беше съществена тематика последните три месеца на 2022 година В публичното простраство се появи информация, че по Плана за резистентност, страната ни е поела ангажимент да затвори централи. В документа в действителност е записано, че България би трябвало да понижи с 40% въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия по отношение на равнищата от 2019г.

Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 година Тогава ще се сътвори и ясен план за последователно унищожаване на централите на въглища до 2038 г. и ще има регулаторен таван за техните излъчвания на въглероден диоксид, използван от 1 януари 2026 година, е записано в документа.

Точно преди месец стана ясно, че от 1 януари “Лукойл Нефтохим Бургас ” ще трансферира цялата си икономическа активност в България. Това значи, че ще заплаща напълно налозите си в българската хазна. Няколко дни по-късно обаче се разбра, че Европейската комисия не ни позволява да изнасяме рафинирани артикули на „ Лукойл “.
Обявлението пристигна, откакто българските управляващи потвърдиха, че този експорт е вероятен, тъй като страната ни се употребява с двегодишна дерогация от възбраната за импорт на съветски нефт по море, влизаща в действие на 5 декември.
Според енергийния министър Росен Христов, в случай че рафинерията не получи позволение да изнася петролни деривати, тя ще бъде принудена да затвори, тъй като софтуерно няма да има опция да работи. Въпреси това Европейска комисия е безапелационна в мнението си по въпроса.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР