2020 г. не напразно беше наречена „годината на ада“. Пандемията

...
2020 г. не напразно беше наречена „годината на ада“. Пандемията
Коментари Харесай

10-те най-големи опасности, заплашващи света през 2021 г.


2020 година не на вятъра беше наречена „ годината на пъкъла “. Пандемията – пагубно събитие, предсказано като опция, само че в никакъв случай с акуратност във времето, вкара света в световна обстановка, влошена от задълбочаване на политическите разделения и това измежду обществото.

Международните институции не престават с раздялите, като Съединени американски щати се отдръпнаха от СЗО тъкмо в разгара на пандемията. Но даже в бездната имаше лъч вяра. Демокрацията господства на президентските избори в Съединени американски щати, макар че политическата система там остава поляризирана и нефункционална.

Междувременно учените бяха подкрепени от грандиозно изобретение, основано с невероятна скорост – имунизациите против Covid-19.

Изкушаващо е да се каже, че през 2021 година нещата няма накъде да поемат, с изключение на да се подобрят. Но ще има спомагателни непредвидени удари и затова значително рискове.

Ето какви са те:

Кризата с Covid-19 може да се задълбочи заради бавния развой на имунизация

Covid-19 може да продължи да се популяризира бързо в Съединени американски щати, Европейския съюз и Русия. Последиците от ваканционните пътувания, фамилните събирания и събиранията с другари, както и умората на хората от ограничаващите ограничения могат да се разширят до 2021 година



Доставката на ваксини може да срещне непредвидени индустриални и логистични проблеми, забавяйки времето, в което по-голямата част от популацията би трябвало да бъде имунизирано. Ограниченията за интернационалните пътувания ще останат в действие през по-голямата част от идната година. В същото време вирусът продължава да се популяризира и мутира, евентуално ограничавайки успеваемостта на имунизацията.

Президентството на Джо Байдън е блокирано през цялото време

Способността на Байдън да ръководи ще бъде лимитирана, изключително в случай че републиканците държат болшинство в Сената. Дори в последните си дни отпред на страната, Тръмп затруднява допустимо най-вече своя правоприемник. Министърът на финансите Стивън Мнучин върна за преразглеждане 455 милиарда $ средства за възобновяване на държавното управление.

Тръмп заплашва също Китай с спомагателни продажби на оръжие за Тайван, Иран пък с нови наказания и изважда Съединени американски щати от Договора “Открито небе” – поредна стъпка към унищожаване на ограниченията за надзор на оръжията. Тръмп може да бъде главен бодил в очите на Байдън през идващите 4 години, изключително в случай че се стреми да се кандидатира през 2024 година

Избухване на поредна международна финансова рецесия

Глобалният дълг заради незабавни разноски за Covid-19 се е нараснал с 15 трилиона $ през 2020 година и се чака да доближи 365 % от международния Брутният вътрешен продукт до края на годината. Развиващите се стопански системи се нуждаят от 7 трилиона $, с цел да изплатят задълженията си до края на 2021 година. Това може да провокира нова световна финансова рецесия.

Западните страни изправени пред постепенно икономическо възобновяване

Само една огромна стопанска система – Китай – ще реализира забележителен напредък през 2021 година Ако има несъответстващ финансов тласък, икономическата обстановка на Запад може да се утежни. В Европа ограниченията за строги икономии след 2008 година изостриха казуса с бавния стопански напредък.

Северна Корея поражда нова рецесия

Въпреки 3 срещи Тръмп-Ким Чен Ун, Северна Корея може да се похвали с боеприпас от 20-30 нуклеарни оръжия, в това число няколко междуконтинентални балистични ракети, които скоро може да доближат и територията на Съединени американски щати.

В предишното Пхенян предпочиташе да “поздравява” новите американски президенти с нова провокация под формата на ракета или нов нуклеарен тест. Така че очаквайте сходно нещо през първата четвърт от президентството на Байдън. Подобен акт би оказал напън върху Байдън да направи нещо по въпроса. Това ще усили напрежението и евентуално ще докара до псевдокриза, която може да излезе отвън надзор.

Американско-иранската борба ескалира

Предполагаемото израелско ликвидиране на иранския нуклеарен академик, плюс новите наказания на Тръмп преди напускането му, може в допълнение да радикализира Иран, като потисне очакванията на Байдън за възобновяване на нуклеарната договорка.

Ако висшият водач Аятолах Хаменей съблюдава обета си да отмъсти – против Израел, ОАЕ или саудитските петролни уреди – преди 20 януари, това може да провокира мощна реакция от страна на администрацията на Тръмп, като да вземем за пример опит за бомбардиране на нуклеарното оборудване в Натанз. Това от своя страна може да провокира нарастващ цикъл сред Вашингтон и Техеран, подкопавайки дипломатическите желания на Джо Байдън.

Нов конфликт сред Съединени американски щати и Китай за Тайван

Всеки ход на Съединените щати да покажат поддръжка за Тайван – да вземем за пример посредством продажба на оръжие, публични визити на високо ниво и военни учения – усилва натиска на Китай върху Тайван. Тайван е екзистенциален въпрос за китайската комунистическа партия. Ако борбата сред Съединени американски щати и Китай се утежни, Си Цзинпин може да се почувства заставен да премине към съюз на Тайван с континентален Китай.

Светът пред най-тежката хранителна рецесия от десетилетия

Пандемията наруши международните вериги за доставка на храни. Организация на обединените нации предвижда, че от ден на ден хора ще умират от недохранване поради Covid-19 и обвързваните с него болести. Недохранването на децата има последици за здравето и душeвността през целия живот. Йемен, Южен Судан, Нигерия и Буркина Фасо към този момент са на ръба на глада.

Дори в Съединени американски щати повече от 1 на 5 семейства в този момент не са сигурни във връзка с продоволствената сигурност.

Край на разширението на световната междинна класа

Основното достижение в света през последните 3 десетилетия беше изваждането на милиони хора от последна беднотия и разширението на световната междинна класа. На това достижение обаче може да бъде комплициран край, в случай че през идната година няма мощно икономическо възобновяване от рецесията с Covid-19. Световната банка предвижда, че до края на 2021 година още 150 милиона души ще потънат в последна беднотия.

Неоосманска Турция става още по-агресивна на интернационалната сцена

Все по-авторитарна, ислямска и експанзионистична Турция под управлението на Реджеп Тайип Ердоган се намесва военно или разполага войски в Сомалия, Катар, Либия, Ирак, Сирия и на Балканите. Анкара се изправя против Русия в Сирия, Либия и Азербайджан, до момента в който нападна съюзническите на Съединени американски щати кюрди, борещи се с ИДИЛ.

Турция разполага съветската система за противовъздушна защита С-400, която съставлява опасност за НАТО. Още по-агресивният боен метод на Анкара на доста фронтове може да провокира нови спорове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР