2020 г. може и да не беше най-прекрасната година напоследък...

...
2020 г. може и да не беше най-прекрасната година напоследък...
Коментари Харесай

Великото звездно събитие, което предстои преди Коледа

2020 година може и да не беше най-прекрасната година в последно време... меко казано, само че от астрономическа позиция е висша. Заради едно събитие, което може да следим на небосвода към Коледа.

Съединението на Сатурн и Юпитер - звучи много тържествено, и е тъкмо такова. На 21 декември двете планети ще бъдат толкоз близо една до друга, колкото не са били в никакъв случай в последните 800 години.

Процесът по " съединяването " им стартира още през лятото, пишат в, само че върховата точка на това небесно събитие ще е четири дни преди Коледа. Тогава Сатурн и Юпитер ще бъдат разграничени единствено от 0.1 градуса. На същия ден - 21 декември, е и зимното слънцестоене.

За да бъде следено " великото съединяване ", както го назовават астрономите, би трябвало да гледаме на запад към час след залез. При ясно небе срещата на Юпитер и Сатурн би трябвало да се вижда от всяка точка на планетата, само че късметлии ще са хората към Екватора.

За да се ориентираме кои тъкмо са планетите на небосклона, могат да ни оказват помощ мобилни приложение като Stellarium, SkyView Lite и Planets.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР