2018 г. бе една от най-силните за туристическия бизнес с

...
2018 г. бе една от най-силните за туристическия бизнес с
Коментари Харесай

Годината на СПА туризма

2018 година бе една от най-силните за туристическия бизнес с с 8.4 милиарда лева общи доходи за бранша след няколко сполучливи години преди този момент

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
2018 година елементарно може да се назова една от най-успешните години за българския туризъм. Морският и ски туризмът усилиха гостите си, градският туризъм в София завоюва доста от европейското председателство и възходящите гости за културен туризъм, туроператорите, организиращи почивки на българи в чужбина, имаха повече резервации на фона на икономическия напредък и нарастването на приходите през последните години. Измерено в цифри, това значи доходи от 8.4 милиарда лева за българския бизнес, което е растеж от 6 на 100 на годишна база съгласно данните от националната статистика и което надали ще бъде реализирано през 2019 година поради сериозния спад при морския туризъм и пагубния свършек на сезона с банкрута на английския колос Thomas Cook, който остави задължения към редица сътрудници в курортите.

Погледнато през класацията " Гепард ", 2018 година много се разграничава от предишни години. На фона на мощната конкуренция през 2018 година за първи път в нея при най-динамичните дребни и междинни бизнеси половината от десетте сдружения, постигнали най-високо нарастване на приходите, са от бранша на СПА и балнеотуризма. В някои случаи това се дължи на отварянето на нови обекти, разширение или възстановяване въз основата, само че е и сигнал, че този бизнес има сериозен капацитет да се разгърне. Добре в класацията се показват още туроператорите, обслужващи български туристи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямото пренареждане

През последните три години в класацията за туристическия бранш челните позиции главно бяха окупирани от ресторантьори и притежатели на различен вид заведения. Освен икономическия напредък в страната и нарастването на непознатите туристи аргументите за това бяха още отварянето на нови обекти във вериги или на обособени единични заведения. Основната част от водачите бяха в най-големите градове на страната и част от курорти.

През 2018 година обаче ресторантьорите отстъпват мястото си в класацията. С изключение на компанията " Бългериан бургер ", която развива в страната финландската верига от заведения за бързо хранене Hesburger, в групата на топ 10 няма различен представител на този отрасъл. Hesburger възнамерява да продължи разрастването си в страната, като още през идната година се чака да отвори пет нови заведения. Но отвън нея главната част от най-динамичните компании през 2018 година се оказват хотелиери, а на последващи позиции до топ 20 има мощно наличие и на туроператори, които са измежду водачите при организирането на почивки на българи в чужбина.

Силно наличие на СПА промишлеността

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

За първи път през тази година в секторната ранглиста има мощно наличие на балнеотуризма. Освен водача " Карачи " - дъщерно сдружение на холдинга " Св. св. Константин и Елена ", което ръководи откритите през последните години термален плувен комплекс и петзвездния хотел " Астор гардън " в морския курорт Св. св. Константин и Елена, в класацията влизат още четири сдружения, профилирани в СПА и балнеоиндустрията. На четвърто място попада сдружението М Ди Си с доходи от 5.65 млн. лева за предходната година, което е растеж от близо 240% на годишна база. Компанията ръководи най-новия хотел в Павел баня - " Диана мар ", който е петзвезден, а групата е и с различен обект в града - четиризвездният хотел " Маркони ". Представител на балнеотуризма е и сдружението " Хот спрингс Баня ", притежател на едноименният комплекс в село Баня до Банско, което през предходната година усилва приходите си до 5.3 млн. лева В Югозападна България се намира и още един от водачите в тазгодишната ранглиста - компанията " Аралдика България ", класирана на десето място, която е притежател на балнеокомплекса Therma Vitae в Огняново.

Лигата на туроператорите

Другата група туристически компании, които през тази година записват съществено наличие в " Гепард ", са туроператорите, които са профилирани в организацията на пътувания на българи в чужбина. По данни на Националния статистически институт през 2018 година визитите на българи в други страни са били 6.69 млн. при 6.22 млн. година по-рано. Това прави постоянен растеж от към 7% по отношение на миналата година, когато също имаше нарастване и на служебните, и на персоналните пътувания на фона на икономическия напредък. Още тогава в класацията се ускори наличието на туроператорски компании. В топ 3 през 2018 година попада сдружението " Хорнит ", обвързвано с някогашния президент на " Лукойл " в България Валентин Златев, който има и хотелиерски бизнес. " Хорнит " регистрира растеж на приходите от близо 240% до 20.2 млн. лева Компанията е един от водачите в продажбата на самолетни билети.

В топ 20 попадат още туроператорите " Караджъ турс интернешънъл ", " Тез тур България " и " Емералд травел България ", които за предходната година са осъществили нарастване на приходите сред 60 и над 100%. Компаниите са профилирани в организацията на почивки на българи в чужбина, като на процедура са измежду водачите в този вид туроператорство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР