2017 г. ще остане като мрачна и напрегната за целия

...
2017 г. ще остане като мрачна и напрегната за целия
Коментари Харесай

2017 година - мрачна и напрегната за целия свят

2017 година ще остане като мрачна и напрегната за целия свят. Още първите й часове бяха белязани от терора - в нощен клуб в Истанбул въоръжен мъж умъртви 39 души и рани десетки. Радостта от празника преля в тъга и смут.

По света тази година транспортните средства бяха превърнати в оръжия. Камиони, коли и микробуси се врязаха в хора на мостовете "Уестминстър " и "Лондон " в английската столица, на Таймс Скуеър и на колоездачна пътека в Манхатън в Ню Йорк, до огромен търговски център в шведската столица Стокхолм, на историческия бул. Рамблас в Барселона.

Лас Вегас беше оцапан с кръв, откакто 58 души бяха убити на музикален фестивал.

В Египет На Цветница бе осъществен двоен атентат против копти, а през ноември имаше нахлуване против претъпкана джамия, лишен бе животът на над 300 души.

Във Англия 22 души починаха, измежду които доста деца, когато нападател камикадзе взриви раница с експлозиви след концерт на Ариана Гранде.

Годината беше белязана и от доста естествени бедствия

2017 стана годината с един от най-активните сезони на ураганите, регистрирани в историята Три огромни стихии - Харви, Ирма и Мария, се стовариха върху Пуерто Рико и огромна част от Карибите, Тексас и Флорида.

Пожари бушуваха в Калифорния и Португалия, трусове раздрусаха Мексико, Иран и Ирак, част от Сиера Леоне беше заличена от земята, а гибелен мусон връхлетя Индия, Непал, Пакистан и Бангладеш.

Освен това военните спорове не стопират

Сирия към момента е в плен на ежедневни смъртоносни офанзиви, а договарянията за намиране на спокойно решение на рецесията напредват постепенно. По оценки на "Амнести интернешънъл " 73 000 бежанци са потеглили през Средиземно море единствено през първата половина на годината, като 2000 от тях са намерили гибелта си по време на това пътешестване.

В Мианмар военните направиха брутално етническо пречистване на рохингите, убивайки неизяснен още брой хора и принуждавайки над 620 000 души да избягат в прилежащ Бангладеш.

Ракети, изстреляни от Северна Корея, породиха паника, че нуклеарната война е все по-близо.

Митингите на крайни националисти с бели качулки и факли съживиха неуместни мемоари от предишното на Съединени американски щати и взеха три жертви.

Жестоката революция в Йемен донесе апетит на милиони хора в обеднялата страна. Политическата рецесия във Венецуела докара до увеличение на конфликтите.

В Зимбабве Робърт Мугабе бе отхвърлен от властта след 37-годишно ръководство.

В Испания акцията за самостоятелност на Каталуния се изроди на моменти в грозни подиуми на принуждение.

Не липсваха и кавги в шоубизнеса,

които хвърлиха сянка върху блясъка на светския живот. Отекнаха доста обвинявания в полов тормоз против известни мъже, а хиляди жертви на по-малко известни мъже откликнаха с двете думи "Аз също ", разкривайки мащабите на този проблем.

Но не би трябвало да забравяме, че новата страница в календара носи късмет за ново начало и вяра. Именно по тази причина да се надяваме, че 2018 г ще е по-добра, спокойна и уравновесена.

Източник: The Associated Pres
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР