20-процентови съкращения са в ход в редакцията на най-тиражния вестник

...
20-процентови съкращения са в ход в редакцията на най-тиражния вестник
Коментари Харесай

Най-тиражният вестник в Европа съкращава десетки журналисти заради AI

20-процентови съкращения са в ход в редакцията на най-тиражния вестник в Европа - немския таблоид Bild. Стотици чиновници, измежду които - десетки публицисти, губят работата си поради внедряването на изкуствен интелект и прехода към напълно цифрови платформи, оповестява Quartz.

Детайли : Около 200 от 1000-те чиновници на Bild ще бъдат съкратени, излиза наяве от известие на издателската група Axel Springer, представено от FAZ.
 CNET и BuzzFeed употребяват AI - само че реакциите са радикално разнообразни
Ботове пишат публикации в две от най-големите онлайн медии - само че реакциите са радикално разнообразни

На едното място изкуственият разсъдък забърка скандал, до момента в който на другото подвигна акциите със 150%

В рамките на оптимизацията 6 от 18-те районни издания ще спрат да излизат, а две трети от кореспондентските бюра ще бъдат затворени.

Сред първите освободени ще са тези, за които управлението е решило, че могат да бъдат сменени от изкуствен интелект. Сред тях са текстови и фото редактори и дори основни редактори, тъй като тези позиции " не съществуват в този тип през днешния ден ".
 Еволюция на медиите: от древността до наши дни
Еволюция на медиите: от древността до наши дни

Ако попътуваме във времето и се озовем единствено преди 20 години ще забележим, че голямото болшинство от хората към момента чакат ежедневника или вечерните вести

" Започваме ясна AI атака, тъй като също така би трябвало да минем напълно онлайн. AI скоро ще може изцяло да се грижи за оформлението и странирането на печатното издание. За страдание, ще би трябвало да се разделим с нашите сътрудници, чиито задания са поети от AI или други цифрови процеси и които не могат да намерят място за себе си в новата обстановка с оглед опциите, които имат ", се показва в известието.

Контекст : Axel Springer е една от най-големите медийни групи в Европа, като тя има и огромни американски медии като Insider и Politico.

Нейният изпълнителен шеф Матиас Дьопфнер съобщи на чиновниците си през февруари, че принадлежности като ChatGPT дават опция " самостоятелната публицистика да бъде по-добра, в сравнение с когато и да било преди този момент - или дори да я заменят ".
 Най-добрите вероятни <a href=залози при изкуствения разсъдък " >
Най-добрите вероятни залози при изкуствения разсъдък

" Бумът, подхранван от изкуствения разсъдък, към момента не е балон "

От друга страна : Генеративните платформи с изкуствен интелект като ChatGPT основават наличие по поръчка, като се опират на милиарди единици информация. Те наподобяват правдоподобно, само че това не е задоволително, с цел да основават ботовете добра публицистика.

Проблемите са няколко:
AI може да " наследи " грешки и предубеждения от информацията, с която е бил захранван; Ботовете са склонни да си измислят обстоятелства в случаите, когато не могат да намерят действителна информация; Това в последна сметка към момента не са стратегии с действителен разсъдък и, надлежно, те не схващат подтекста на събитията по метода, по който го вършим ние; Заради метода, по който са " тренирани " генеративните платформи от време на време плагиатстват и не са способни на качествено автентично писане, каквото намираме във всяка критика на нов албум, да вземем за пример.
До момента всички опити с AI са потвърдили, че той не е подготвен за журналистическа кариера - софтуерният портал CNET се наложи да редактира десетки свои публикации, тихомълком писани от AI след огромен скандал при започване на годината.

Тъй като тематиката с машините, отнемащи работни места от хората, е прекомерно деликатна, от Axel Springer обществено отхвърлят съкращенията в Bild да имат каквото и да е общо с AI - макар че в известието до чиновниците несъмнено написа друго.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР