20 мъже скочиха в студеното море 29-годишният Стелиян Илиев спаси

...
20 мъже скочиха в студеното море 29-годишният Стелиян Илиев спаси
Коментари Харесай

Стелиян Илиев за трети път спасява Кръста в Созопол

20 мъже скочиха в студеното море

29-годишният Стелиян Илиев избави Светия Кръст в Созопол. Младият мъж бе най-бърз от 20-те смелчаци, които скочиха в студеното море. Стелиян е от Созопол и е учител по физическо образование в СУ „ Св.св. Кирил и Методий “ в града и вади Кръста за трети път. 

Светинята по традиция беше хвърлена в морето от Отец Димитър, който тази година преди ритуала пръв влезе и освети водите.

По созополска традиция първият, уловил Кръста, го разчупва на две и хвърля още веднъж едната част още по-навътре в морето. Вторият „ избавител “ на Светия кръст бе 18-годишният Димитър Каракачанов, който също е созополчанин.

Ритуалът завърши с мъжко хоро във водите на Черно море.

Тази година с изключение на българи, в него се включиха трима украинци и един австралиец. Най-младият участник бе 17-годишен, а най-възрастният – на 47. Всички те получиха парични награди от Кмета Тихомир Янакиев за своето присъединяване, като първенците Стелиян и Димитър получиха най-големите награди.

Днешният Йордановден в Созопол стартира с литургия, водосвет и литийно шествие от храм " Св.вмчк Георги Победоносец " до централния плаж, където да почетат традицията се бяха събрали десетки поданици и посетители на града. В честванията се включиха кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметовете на община Созопол, общински съветници и общественици.

С одобрение към присъстващите се обърна кметът Тихомир Янакиев, който пожела на всички най-много здраве и честити празника на всички именици.

Обръщение към миряните насочи и отец Димитър, който пожелава религия, очакване и вяра. „ За да живеем в един по-добър свят, би трябвало да загърбим личния си нарцисизъм, да умеем да „ влизаме в обувките “ на своите близки, които Бог ни подарява в дневния ни път. Нека Божията благосклонност, наслада и благополучие да бъде във всеки един дом “, добави той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР