20 600 души са загинали в следствие на катастрофи през

...
20 600 души са загинали в следствие на катастрофи през
Коментари Харесай

Пътищата на тази страна са най-безопасни, а в България?

20 600 души са починали в резултат на произшествия през предходната година на територията на Европейския съюз. Това прави 46 жертви на всеки 1 милион поданици. Това е с 3% повече спрямо миналата 2021 година, като специалистите отдават това на възобновеното ниво на придвижване по пътищата след пандемията. В съпоставяне с предпандемичната 2019-а обаче, в този момент Европа дава с 10% по-малко жертви.

Най-безопасно става известно, е да се пътува по пътищата в Швеция, където през предходната година са регистрирани 21 смъртни случая на 1 милион души население. Около междинния брой за Европа са били жертвите в Германия, Франция, а ненапълно даже и в Гърция, където на 1 милион поданици са починали надлежно 34, 49 и 58 души.

Най-голямо намаляване на смъртните случаи през последните няколко години има в литва, където през предходната година те спаднали с една трета. А най-голямо е нарастването в Малта. Там за последните 3 години починалите при произшествия са двойно повече.

Къде сме ние? Очевидно, в дъното на класацията, като след България се подрежда само Румъния. У нас през предходната година, на всеки 1 милион българи, 78 за починали при случай на пътя. Въпреки, че всяка година техният брой понижава с към 5%, той към момента остава прекомерно огромен. Особено на фона за междинния за Европа.

Трима от всеки четирима починали са мъже. Половината от жертвите са изгубили живота си при катастрофи на междуградски път. Близо 40% от тях - при ПТП в града.

Останалите смъртни случаи са при произшествия на автомагистрала, съобщи Нова тв.

Статистиката на Европейската комисия, що се отнася до ролята на жертвите в придвижването, сочи, че съвсем половината от починалите са се намирали в автомобил – било то в ролята на лидер или на пасажер. 18% от жертвите са пешеходци. Близо толкоз са и починалите управлявали мотор или мотопед, а 9% са изгубили живота си до момента в който карат велосипед.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР