2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека е излекувано

...
2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека е излекувано
Коментари Харесай

Излекуваха 2-месечно момиченце с тумор в бъбрека

2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека е излекувано с хирургична интервенция в Болница Токуда. Екипът на доктор Калоян Давидов, шеф на отделението по Урология, извърши интервенцията по унищожаване на нефробластом, обхващащ две трети от бъбрека, дружно със самия орган, осведоми Българска национална телевизия.

Хирургичната намеса е подхваната, откакто онколози потвърдиха преимуществото на оперативната процедура пред химиотерапията, вземайки поради нежната възраст на детето и тежестта от 5 кг. При липса на навременна интервенция при този тип тумори постоянно се стига до бързо повишаване и обгръщане на близките тъкани, в това число засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове.

Момиченцето е ориентирано за лекуване в Урологията на Болница Токуда от варненско лечебно заведение. Оплакванията стартират още на 5-ия ден след раждането с кръв в урината (хематурия) и анемия, която постанова кръвопреливане. След онкохематологични съвещания и направените образни проучвания - ехограф и скенер, се открива злокачествена групировка, която обхваща голяма част от левия бъбрек.

Преценката за хирургична интервенция е направена след нужните съвещания с анестезиолози, педиатри и неонатолози. Извърши се унищожаване на тумора и бъбрека (нефректомия), което в тази ситуация е единственото трайно решение с удобно развиване за детето. Операцията мина безпрепятствено без затруднения като дребната пациентка се възвръща бързо след намесата на лекарите от Токуда.

" Това е много необичаен случай - подобен вид вродени тумори се срещат едвам при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лекуването са основополагащи за изхода от болестта. Успяхме да отстраним тумора напълно в точния момент преди засягане на други тъкани и органи като интервенцията мина извънредно добре. Очакваме младата девойка да се възвърне напълно скоро ", описа детайлности доктор Давидов.

При това заболяване лекуването в бърз порядък е решаващо, защото то прогресира рисково, може да се популяризира освен локално, само че и двустранно с обгръщане на другия бъбрек. При несвоевременно решение естествената еволюция на болестта води до появата на метастази. Операцията в ранен стадий дава големи възможности за цялостно изцеление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР