2,98 – толкова е оценката от Национална мрежа за децата

...
2,98 – толкова е оценката от Национална мрежа за децата
Коментари Харесай

2,98 получи държавата за грижите си за детското здраве през изминалата година

2,98 – толкоз е оценката от Национална мрежа за децата (НМД), сложена на страната за грижите ѝ за детското здраве през миналата година. Това е най-ниската оценка в „ Бележника ”, както и най-ниската за тази област за последните 10 години.

Оценката е от „ Бележник 2023 “ – годишен мониторингов отчет на НМД, който се показва всяка година в навечерието на Деня на детето – 1 юни. Тази година междинният триумф на страната от всички области, свързани с грижата за децата, е 3,33. 

България няма проект за детското опазване на здравето, а Националната тактика за детско и юношеско опазване на здравето и педиатрична грижа се бави и се написа в затворен и публично непрогледен развой, означават от НМД.

Детската смъртност пораства и към този момент сме първи в Европейски Съюз, а районните разлики се задълбочават – равнищата на детска смъртност в другите райони към този момент доближават разлики от над 10 пъти, аргументират оценката си от организацията.

Страната ни е единствената в Европа без Национална детска болница, педиатричните сестри са изчезващ тип, а българските деца с тежки болести са на опашка за живот или в съревнование за състрадание в дарителски акции, означават от там.

Новата опасност измежду зависимостите е застрашително възходящият брой хазартнозависими. Рекламата на онлайн платформи е на всички места и се стига до неуместни обстановки, в които спортуващи деца носят екипи с реклама за залози.

Детската смъртност у нас е най-високата измежду европейските страни

и два пъти над междинното за Европейски Съюз. Покачването се дължи напълно на утежняване на индикатора за селата. Перинаталната детска смъртност бележи осезателен растеж и доближава до 8.8 на 1000 живородени. Mъртвораждаемостта се повишава до 6,7 на 1000 живородени, при коефициент от 5,9% в миналата година. Достъпът до педиатър става все по-голямо предизвикателство – при 755 лекари със компетентност „ педиатрия “ с контракт с НЗОК през 2021, през 2022 записаните към НЗОК педиатрични практики са 604. Около 50% от педиатрите са в предпенсионна и пенсионна възраст и едвам 15% - под 35 годишна възраст. Недостиг има и в детската психиатрия. По данни на НЗОК записаните практики в България по тази компетентност са 21.

Обхватът на ваксинопрофилактиката остава предизвикателство. При имунизацията против морбили, паротит и рубеола обсегът през 2022 година е 91.2% и единствено при нея се регистрира усъвършенстване по отношение на 2020 година Няма никакъв прогрес във връзка с целесъобразната ваксина против човешки папилома вирус. Ваксинираните с HPV ваксина девойки на 15 години у нас са под 3%.

При зависимостите има конвенционален спад с 9% в най-употребяваното наркотично вещество измежду учениците от 8 до 12 клас – марихуаната. Причина за „ понижението на използването ” в действителност е все по-нарастващото предложение на други артикули за пушене, като електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн, наргилета, считат от НМД. Най-ранна възраст на първа приложимост се следи по повод използването на опиоиди, инхаланти и канабис – 14 година, а при синтетичните канабиноиди и халюциногени, тя е 15 година Първата приложимост на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) е на 16 година Сериозно възходяща опасност се обрисува хазартната взаимозависимост, а институциите тотално отхвърлят да приложат даже минималните ограничаващи ограничения, планувани в Закона за
хазарта, акцентират от организацията.

Огромен проблем е налице при диетичните храни за специфични медицински цели

за домашно лекуване, от които доста деца имат потребност, в това число такива за ентерално приложение, както и някои храни за редки болести. Към момента те не се поемат от НЗОК за всички болести. Това слага стотици хора в обстановка безусловно да гладуват и да разчитат само на лични или дарителски средства. България е единствената страна в Европа, която не обезпечава медицинските храни за деца, без значение от диагнозата им.

Като само усъвършенстване в региона от Националната мрежа за децата регистрират развиването по проблема с Националната детска болница. Към днешна дата към този момент е оповестено решението, че ще бъде направен разбор на педиатричните грижи в България, който да послужи като основа за установяване на структурата, обсега и функционалността на здравното заведение. Към датата на правене на „ Бележник 2023 ” това решение към момента не беше реалност, означават от там.

Като проблем НМД показва и работата на страната във връзка с ранното детско развиване. Макар и с по-висока оценка (3,48), и тази област търпи рецензии, още веднъж свързани със здравната система. Липсва всеобщ ранен скрининг на всички деца, както и единна система за ориентиране към услугите по ранна детска намеса, показват от НМД.

Преграда за по-достъпно детско и майчино здраве е

неналичието на национална лекарствена политика и дефицита на средства за покриване на медикаментите за деца.

 Според изследване на Българската педиатрична асоциация за опазване на здравето за дете до 1 година, месечно се дават към 100 лева в допълнение, от които половината са за медикаменти. Така за най-бедните и уязвими групи достъпът до опазване на здравето за деца до 3 година е стеснен, регистрират от организацията.

Като позитивна стъпка обаче от там регистрират подобряването на достъпа на здравнонеосигурените дами до следене на бременността. Мярката е стъпка напред в вярната посока, като се има поради, че над 90% от умиранията при деца до 12 месеца се дължат на положения, установими по време на бременността, акцентират от Националната мрежа за децата. От тук нататък съгласно тях е значимо да се организират осведомителни акции измежду бъдещите майки, като основна роля в това ще имат и здравните посредници. Нужно е да се облекчи и процедурата, по която лекарите регистрират прегледите, защото сега тя е ненужно усложнена, показват от там.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР