2 665 здравноосигурени лица от общо 181 129 с избор

...
2 665 здравноосигурени лица от общо 181 129 с избор
Коментари Харесай

2 665 врачани са сменили личния си лекар

2 665 здравноосигурени лица от общо 181 129 с избор на персонален доктор на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си доктор през м. декември 2017 година За съпоставяне броят на лицата, направили промяна на персоналния си доктор през м. декември 2016 година, е бил 2 920 души.
Към 31 декември 2017 година от лицата осъществили избор на общопрактикуващ доктор - 34 248 са с прекратени здравноосигурителни права и надлежно 146 881 са с непрекъснати здравноосигурителни права.
Най-честите аргументи за промяна на персоналния доктор в област Враца са: неиздаване на посоки за консултация с доктор експерт, смяна в местоживеенето на пациентите, персонални желания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, неодобрение от качеството на здравното обслужване и други
Съгласно настоящите нормативни разпореждания промяната на персонален доктор се прави два пъти в годината в интервала от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Важно е да се знае, че при смяна на сегашния адрес здравноосигуреното лице има право когато и да е на годината да избере нов персонален доктор.
Извън законоустановения период нов избор на общопрактикуващ доктор може да се извърши и при преустановяване на контракт с реализатор на първична извънболнична здравна помощ.
Общопрактикуващият доктор /ОПЛ/ е задължен да оказва здравна помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е сбъднат избора. Пациентите, които са създали нов избор на ОПЛ показват на новоизбрания ОПЛ извлечение от здравната документи. Извлечението с копия от нужната здравна документи се показва на здравноосигурените лица от предходния ОПЛ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР