2 200 проверки извършиха инспекторите от отдели Контрол на храните“

...
2 200 проверки извършиха инспекторите от отдели Контрол на храните“
Коментари Харесай

БАБХ извърши 2 200 проверки през миналата седмица

2 200 инспекции направиха инспекторите от отдели „ Контрол на храните “ към Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) в цялата страна през интервала 06 – 10.03.2023 година. По планов надзор в обекти за търговия на дребно и заведения за публично хранене са осъществени 1 633 инспекции, по сигнали и тъжби – 74 броя. Осъществени са още 211 тематични инспекции, 203 броя по регистрации по Закона за храните и 79 – в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни.

За установени нарушавания в хода на инспекциите са издадени 22 акта и 122 наставления, според Закона за храните.

Забранени и ориентирани за заличаване са 308 кг храни без етикети, без документи за генезис, унищожени са 235 кг храни.

Сред установените несъответствия при осъществените инспекции на територията на Република България са: предложение на храни с изминал период на валидност, без идентификационна маркировка, без документи за генезис, погрешно етикетиране; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично състояние; липса на показани справедливи доказателства за неутрализиране на СЖП и други.

Проверките не престават. Гражданите могат да подават сигнали към БАБХ на Горещия телефон 0700 122 99 или посредством онлайн платформата на формалната интернет страница на организацията, оповестиха от Министерството на земеделието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР