193 български общини вече са подали заявление за безплатен високоскоростен

...
193 български общини вече са подали заявление за безплатен високоскоростен
Коментари Харесай

193 бг общини в надпревара за безплатен интернет

193 български общини към този момент са подали заявление за безвъзмезден високоскоростен интернет. Инициативата е на българския евродепутат Мария Габриел. Бюджетът, който отпуска Европа, е 120 милиона евро. 

Общините ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро. Сумата може да се употребява за апаратура или преоборудване на към този момент съществуващата система. Процедурата започва на 15 май, а подборът ще бъде на правилото – печелят първите 1000 претендента. 

Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „ Интернет за всеки “, ще надгради политиките, които следваме в областта на цифровите технологии, съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски при взаимното показване с комисар Мария Габриел на плана. 

Министър Московски добави, че в България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс сред огромните градове и дребните селища, добави той. По думите му, скоростта на достъпа до интернет е на положително равнище, само че като покритие, има какво да се желае. „ Все още 32 % от българите не употребяват интернет и този план ще помогне на цифровото образование с още една крачка напред “, сподели още министър Московски. Той прикани общините за интензивност, освен при регистрацията, само че и при кандидатствария.

Ако един план не бъде утвърден на първия стадий, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от идващите 4 състезанието. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР