18% по-скъпо парно през новия сезон. Това прогнозират от “Топлофикация-София”,

...
18% по-скъпо парно през новия сезон. Това прогнозират от “Топлофикация-София”,
Коментари Харесай

Колко по-скъпо ще плащаме за парно през новия отоплителен сезон?

18% по-скъпо парно през новия сезон.

Това предвиждат от “Топлофикация-София”, оповестява Нова телевизия.

В някои градове ще заплащат повече, в сравнение с в други. В София се готви проект, с който да се облекчат хората в най-тежко финансово състояние или с ТЕЛК.

Предложението е да имат алтернатива за разсрочено заплащане на сметките освен до 6 месеца, а за 3 години.

Разсроченото заплащане на сметките към “Топлофикация - София” се възнамерява да е за 12, 24 или 36 месеца при избрани критерии.

“Доходът е критерият или здравословното състояние”, изяснява ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. “Ниски приходи, т.е. минимална работна заплата на длъжника, или по-ниска от минималната, или надлежно има решение на ТЕЛК на него или на негов близък”, разясни Георгиев.

В момента хората в затруднено финансово състояние имат алтернатива да заплащат разсрочено за 6 месеца и то единствено в случай че внесат първична вноска от 30% от дължимото.

“За бизнеса също има опция за разсрочване, само че тя е най-ограничена, тъй като компаниите са по-силни от гражданите”, изясни още ръководителят на СОС. Условията за компаниите са -разсрочено заплащане до 6 месеца и вноска на на ⅓ от сумата незабавно.

За някогашния шеф на “Топлофикация - София” Кремен Георгиев мярката би била от изгода на жителите, изключително при упования скок в сметките.

“Цената се дефинира от КЕВР като лв. без Данък добавена стойност, нарастването е приблизително 30%. Но в това време се ползва мярката за понижаване на Данък добавена стойност от 20% на 9%. Една елементарна сметка демонстрира, че в случай че предходната зима за същото ползване клиентът е плащал 100 лв., тази трансформации ще заплати 118”, изясни Кремен Георгиев.

Предложенията за разсрочено заплащане ще се гласоподават в четвъртък от Столичния общински съвет. Ако бъдат признати, ще влязат в действие от идната седмица и ще стартира разяснителна акция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР