18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан

...
18-годишният ученик от Пловдив, който преди 2 г. бе задържан
Коментари Харесай

Ученикът от Пловдив, контактувал с Ислямска държава, получи условна присъда

18-годишният възпитаник от Пловдив, който преди 2 година бе арестуван и упрекнат в тероризъм, откакто родителите му подадоха сигнал в ДАНС, е наказан условно на 6 месеца затвор.  Решението е на Специализирания углавен съд, написа в. " Сега ".

Наказанието за тероризъм, когато не е породена гибел, е от 5 до 15 година При малолетни, навършили 16 година обаче, то се заменя с от 2 до 8 година затвор. Условното наказване на младежа е под минималното, само че аргументите за налагането му ще станат ясни занапред от претекстовете на съда, които следва да бъдат направени.
Ученик, разпространявал опиати, остава под домакински арест
Съдът постанови мярка за неотклонение домакински арест за 18-годишен възпитаник от Дупница, упрекнат за държане и разпространяване на наркотични...
Прочети повече
Непълнолетният тогава възпитаник от елитна пловдивска гимназия бе упрекнат, че от началото на 2019 година до 5 юни 2019 година сглобявал и съхранявал самоделни бомби и пиротехника, с цел да сътвори ужас и боязън измежду популацията. Според проверяващите ученикът бил вербуван от " Ислямска страна " през обществените мрежи и бил поканен да влезе в конфиденциален чат на терористичната организация и в канали, където гледал клипове с атентати. В дома му бе намерено и знаме на " Ислямска страна ". Баща му обаче схванал за контактите на сина си и подал сигнал в ДАНС.

Заради навременната реакция на родителите връзката на момчето с терористите бе прекъсната, а по-късно и профилираните съдилища решиха, че не е нужно младежът да бъде оставен в ареста и с него започнаха работа специалисти от Детска педагогическа стая.

Според обвинителния акт от януари до юни 2019 година за да сътвори ужас и боязън в популацията младежът на 16-годишна възраст е изготвил и държал в две тавански пространства в жилищния си блок голям размер самоделни взривни устройства и пиротехнически произведения. Разследващите са разкрили и иззели тръбна бомба, задействаща се по електрически прийом, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и парчета ламарина, сложени в обгърната с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна примес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и огромен брой пиротехнически устройства с друг размер - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов резервоар, в писалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно направена пиротехническа примес.

От присъдата на спецсъда излиза наяве още, че момчето е наказано да заплати разноските по делото, които са над 21 000 лева Тя не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния профилиран углавен съд.

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР