18-годишният Стивън Гагов, който е роден и живее в град

...
18-годишният Стивън Гагов, който е роден и живее в град
Коментари Харесай

Стивън Гагов, доброволец: МБАЛ – Пазарджик има брилянтен екип, с който бих искал да работя и в бъдеще

18-годишният Стивън Гагов, който е роден и живее в град Сейнт Питърсбърг в американския щат Флорида, изкара едномесечен стаж в МБАЛ-Пазарджик като доброволец. За този интервал той имаше опция да се запознае от близко с работата на медиците в четири отделения. Въпреки че живее в Съединени американски щати, момчето си идва през лятната почивка в Пазарджик. В края на месец август стартира да учи като студент в Университета на Флорида. Той е стипендиант по влиятелна интернационална стратегия. Мечтата на Стивън е да стане доктор по тази причина и преди да стартира висшето си обучение, взема решение да се запознае с лекарската специалност в същинска работна среда.

Разкажи ни за себе си и по какъв начин по този начин живееш в Съединени американски щати, а пристигна на стаж в Пазарджик?

Родителите ми отпътуват за Съединените щати, откакто печелят от лотарията Зелена карта. Роден съм в град Сейнт Питърсбърг, Флорида, на 22 август 2005 година Когато бях по-малък, идвах няколко пъти на посетители при бабите и дядовците в Пазарджик и даже съм посещавал детска градина “Пролет ”. В първи клас учех един период и в учебно заведение “Георги Брегов ”. След това се върнах в Съединените щати и продължих образованието си там, само че всяка година се връщам в България за лятото. В Сейнт Питърсбърг учех в гимназия по стратегия за интернационално бакалавърство (International Baccalaureate), която е една от най-престижните. Благодарение на отличните си оценки съумях да печеля стипендия за университет.

Къде ще продължиш висшето си обучение?

Ще продължа висшето си обучение в Университета на Флорида, който е един от най-големите и влиятелни университети в страната. Университетът предлага необятен набор от бакалавърски, магистърски и докторски стратегии в разнообразни области. Аз съм признат в бакалавърската степен по биология, след което ще аплайвам в медицински лицей.

Защо избра МБАЛ – Пазарджик за твоя стаж?

Избрах МБАЛ – Пазарджик, тъй като знам от моите родители, че това е първата огромна болница в Пазарджик и е известно, че има доста експерти, които работят в нея. Знаех, че от лекарите в тази болница ще мога да науча доста и ще са ми доста потребни.

В какви отделения влезе като доброволец през миналия месец?

По време на стажа ми прекосих през Спешното поделение, Хирургично поделение, Кардиология и Ортопедия. Във всяко от тях имах опция да работя по една седмица.

Къде ти се стори, че е най-тежка работата?

Трудно е да се каже, че в едно поделение работата е по-тежка от друго, тъй като във всяко има разнообразни компликации. Въпреки това, ще кажа, че в Спешното поделение има повече провокации, тъй като в никакъв случай не се знае какви пациенти ще дойдат. И там би трябвало за малко време да се сложи вярната диагноза и да се назначи лекуване.

В кое поделение ти беше най-интересно?

И в четирите отделения, в които бях, имаше характерни неща. Всяко поделение беше изправено пред разнообразни провокации и медиците в тях работеха, с цел да оказват помощ на хора с разнообразни болести. Но в случай че би трябвало да предпочитам, бих споделил, че Спешното поделение беше най-интересно за мен, тъй като там одобряваха всеки човек, който имаше потребност от помощ и заради тази причина можах да схвана за доста заболявания и контузии. Също по този начин, беше доста забавно по какъв начин те работеха с някои пациенти, за които знаят прекомерно малко, само че последователно откриваха от ден на ден и повече.

Има ли случай, който изключително да те впечатли?

В един от дните, в които бях в Спешно поделение, се получи позвъняване от Центъра за незабавна помощ, че с кола за спешна помощ ще бъде превозен пациент, който е в тежко положение. Докато чакаха неговото идване, лекарите, сестрите и санитарите приготвиха цялото съоръжение, от което можеше да се нуждаят, като набор за интубация, кислородна маска, ЕКГ и друга инсталация, която можеше да е нужна. След като пациентът пристигна, дежурните лекари бързо решиха обстановката и започнаха да ползват нужното животоспасяващо лекуване.

Какво няма да забравиш от престоя си в МБАЛ – Пазарджик?

Екипите на отделенията, в които бях, имаха огромно предпочитание да ми покажат и да ме научат на доста неща. Всички лекари, сестри и санитари ми обясняваха за спецификата на работата им. Лекарите ми демонстрираха по какъв начин се мери кръвното налягане, по какъв начин работят с кислородните маски. Мога да приказвам през целия ден за всички неща, които научих по време на стажа си. Искам да благодаря на всички екипи в отделенията, които посетих през късия ми престой. А това ми оказа помощ да се убедя, че в действителност желая да изучавам медицина.

След един месец в тежки отделения, разколеба ли се или към момента искаш да учиш за доктор?

Дори и след късото време в другите отделения, желанието ми да се стана един ден доктор единствено набъбна. Успях да науча доста от целия медицински екип и това ускори любовта ми към медицината. В тези отделения съумях също да видя какъв брой значими са лекарите за възстановяване на положението на болните хора, както и за спасяването на човешки животи.

Кога избра да учиш медицина и какво ти следва, с цел да станеш доктор?

Винаги съм имал интерес да оказвам помощ на хората, само че когато бях възпитаник в пети клас, един ден в учебно заведение пристигна майката на моя другар, с цел да направи презентация за работата на здравната сестра. Тя раздаде играчки, сходни на същинските медицински принадлежности, и когато ги взех, още тогава разбрах, че имам полза към медицината. От този миг нататък постоянно съм се интересувал от другите области на медицината. И това е, което ми се коства най-привлекателно да изучавам. Засега главният ми интерес е към Ортопедията, и желая да стана ортопед- хирург.

Докога ще останеш в България?

Тук съм единствено за лятната си почивка. Когато се върна в Съединените щати, ще стартира да се приготвям за преместването ми в Университета на Флорида, защото първият ни учебен срок стартира на 23 август.

Какво ти следва? Колко години ще учиш, с цел да станеш доктор?

В Съединени американски щати пътят да станеш доктор е малко по-различен от този в България. Първо ще би трябвало да получа бакалавърска степен, което лишава четири години. През това време ще навестявам курсове по химия, биология, биохимия, логика на психиката, социология и други. Те са нужни, с цел да мога да се явя на приемните изпити по медицина (MCAT). След като ги взема тези класове и взема MCAT, ще аплайвам за здравно учебно заведение през последната година от бакалавърската степен. След четири години в здравно учебно заведение се поставят други изпити, с цел да станеш практикуващ доктор. След този интервал ще би трябвало да аплайвам за място в мечтаната от мен стратегия за специализация. Обучението ще е 5 години, с цел да стана ортопед- хирург.

Би ли се върнал като доктор в България и Пазарджик?

В момента това е решение, което не мога да взема, тъй като завършването ми към момента е доста надалеч. Въпреки това, много бих обмислил дали ще дойда в България и даже в МБАЛ – Пазарджик, с цел да работя като доктор. МБАЛ – Пазарджик разполага с брилянтен екип от лекари и медицински сестри, с които бих желал да работя и в бъдеще.

За какво мечтаеш и какво искаш да постигнеш в живота?

Крайната ми цел е да стана добър лекар- ортопед. Искам да работя в тази област, тъй като ортопедичните интервенции могат доста да подобрят живота на хората, а главната ми цел е да мога да им оказвам помощ.

Какво ще си пожелаеш?

Ще си пожелая единствено да бъда здрав и да реализира фантазиите си!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР