1700 секции в страната са с високо ниво на риск

...
1700 секции в страната са с високо ниво на риск
Коментари Харесай

„Избори или окопна война“: Колко секции са с високо ниво на риск от контролиран вот


1700 секции в страната са с високо равнище на риск от следен избор. Това разясниха в предаването „ Лице в лице “ политологът Марио Русинов от " Антикорупционния фонд " и Никола Тулечки от " Обединение за почтени избори ".

1700 секции са с високо равнище на риск от следен избор
Снимка: Редакторски екип


„ Набелязали сме 150 секции, които са най-рискови и ще осигурим непрекъснато наблюдаване. Става дума за гласоподаване с непознати персонални карти, гласоподаване с компаньон без това да е належащо, гласоподаване от член на СИК и други Ако има наблюдаващ на място, може реагира и да заяви в полицията и медиите, с цел да се предотвратят огромна част от тези неща, които се случват в самия избирателен ден “, разяснява Русинов.

„ През април 2021 година, когато се гласуваше с машини и хартиени бюлетини, се наблюдаваше висока интензивност в рискови секции. При машинния избор наблюдавахме спад в интензивността в рисковите секции “, добави той.

Марио Русинов, Антикорупционен фонд
Снимка: Редакторски екип


„ Когато има външни наблюдаващи в секциите, полицията е по-активна. Списъците с рискови секции са изпратени в Министерство на вътрешните работи и виждаме, че на някои места има акции “, сподели още политологът.

„ Избори или окопна война “

„ Рисковите секции са тези, в които има неочаквани промени в интензивността или промени политическите желания – на едни избори цяла секция гласоподава за една партия, а на идващите – за друга . Това са явления, които мъчно могат да се обяснят с обикновено електорално държание “, уточни Никола Тулечки от Обединение за почтени избори.

Никола Тулечки, Обединение за почтени избори
Снимка: Редакторски екип


„ Има една специфичност в изборния развой – партиите нямат потенциал да покрият всички секции в страната . Наблюдават се сделки сред партиите. Ако членовете на СИК са сътрудници, които работят дружно в община, която е на дадена партия – много елементарно е да се разбере за кого ще прибавят няколко гласа “, добави той.

„ Хората просто би трябвало да отидат и да гласоподават – това е най-важното “, акцентира Никола Тулечки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР