17 297 деца, които са от набор 2001 година до

...
17 297 деца, които са от набор 2001 година до
Коментари Харесай

Деница Сачева: Предвиждаме национална програма от 2018-а за връщане на децата в училище

17 297 деца, които са от набор 2001 година до набор 2012 година, се върнаха назад в клас. Това заяви в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Деница Сачева, заместник-министър на образованието:

Трудности имаше, само че тази активност по връщането на децата назад в клас не е спряла. Тя продължава и ще бъде непрекъсната. Трудностите бяха доста. Причините, заради които нормално децата отпадат от просветителната система са социално-икономически, свързани с миграцията, която е както вътрешна, по този начин и външна. Има и аргументи, свързани с невладеене на български език като майчин, както и такива, свързани с превоза. За всички проблеми, които бяха разпознати, започваме да търсим взаимно решение с останалите институции. Имаме доста явен проект за деяние и предвиждаме и национална стратегия от идната година, която да работи в поддръжка на този механизъм, тъй че активността ни занапред продължава в тази тенденция.

Мерките за задържане на децата в учебно заведение са доста и са сложни, тъй като нито един от проблемите на децата и на фамилиите, които бяха разпознати, не са такива, че да могат да намерят едно само решение, добави още Сачева:

Подкрепящите ограничения към фамилията са свързани най-много със взаимната работа сред просветителната и обществената система, ориентиране към съответни обществени услуги, поддръжка на фамилиите, в това число и там, където е належащо, се търси работа. На места евентуално ще бъдат нужни и стратегии, свързани с ограмотяване на цялото семейство, тъй като има такива случаи, в които освен децата са отпаднали от просветителната система, само че и техните родители не са получили съответната степен на обучение.

На 24 ноември в София ще бъде показан отчет на Еврокомисията за образованието в страната. По предварителни данни, той ще уточни, че всяко трето дете в селата у нас е отвън учебно заведение. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР