16-годишната Валентина Тонева от село Караджалово се нуждае от спешна

...
16-годишната Валентина Тонева от село Караджалово се нуждае от спешна
Коментари Харесай

Това е Валентина! Поредното българско момиче в беда

16-годишната Валентина Тонева от село Караджалово се нуждае от незабавна интервенция на гръбначния дирек, а имплантите, които би трябвало да ѝ бъдат сложени са на цена сред 30 и 40 000 лв., фондът за лекуване на деца не може да ѝ даде средствата.

Фондът отхвърля да заплати парите, защото интервенцията на момичето може да се направи единствено в " Токуда ", където медицинските произведения не се купуват с търг по Закона за публичните поръчки. Според правилника на фонда той може да заплаща единствено за произведения, купени с социална поръчка. Изменението в правилника е направено предишния август и на процедура отстрани опциите за лекуване в българските частни лечебни заведения и ненапълно в държавните. Парадоксалното е, че имплантът за детето е неповторим и се създава единствено от една компания, т.е. може да се пристъпи към непосредствено договаряне или договаряне без съобщение.

Историята на Валя стартира от ранната ѝ детска възраст. В началото изкривяването е нищожно и тя се поддържа с лечебна физкултура. Преди 3 години, обаче, лекарите от профилирано болнично заведение ѝ предлагат да носи корсет. Родителите сами поема разноските – на всеки 3 месеца се купува нов, цената е 500 лева, а Валентина строго извършва предписанията. Въпреки това, за няколко месеца през лятото изкривяването на гръбначния дирек се усилва безжалостно от 42° до 60° и лекарите към този момент виждат вяра единствено в слагането на импланти, написа parvomai.net. Препоръчват „ Токуда “ като най-хубавата болница, само че административните и бюрократични бъркотии се оказват сериозна спънка. Сколиозата се развива и изкривеният гръбнак притиска органите на момичето, деформира ги и им пречи да действат обикновено. В същото време едната ѝ ръка стартира да изтръпва. Надеждата на родителите е да се извърнат с молба към общността, с цел да съберат непостижимата за тях сума.

Това е следващото тестване в фамилията ни – споделя майката на Валя, Калинка. Тоневи са отгледали по-голямата си щерка след 2 интервенции на сърцето ѝ и след жестока битка с левкемия. Днес тя към този момент е брачна половинка и майка. Сега им следва събирането на непостижимата сума.

Едва на 16 години, Валя към този момент е избрала своя път – рисува прелестно и учи в Професионалната гимназия по Архитектура, строителство и геодезия „ Арх. Камен Петков “ - Пловдив. Участвала е в акции за набиране на средства за лекуване на дете и е била една от най-активните и атрактивните със способността си да рисува маникюр.

Днес самата тя се нуждае от помощта на всички.

Близки на родителите към този момент са се заели с търсенето на благоприятни условия за редица благотворителни начинания. Макар Валя в никакъв случай да не е учила в Първомай, подготвеност да подадат ръка са показали доста възпитаници от гимназиите. Педагогическият колектив на ПГАСГ-Пловдив също се готви да я поддържа. Предстои детето да кандидатства за помощ от Дирекция „ Социално подкрепяне и от фонда към Общинския съвет на Първомай.

Разкрита е и дарителска сметка на името на Калинка Петева Тонева

ЦКБ АД Клон Пловдив България

IBAN: BG88CECB 9790 10D9 6019 02

BIC: CECBBGSF
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР