Скандалният нов-стар президент Антон Коджабашев обещал да осигури 600 000

...
Скандалният нов-стар президент Антон Коджабашев обещал да осигури 600 000
Коментари Харесай

Щангите продължават да затъват! Спортното министерство спасява олимпийците въпреки федерацията

Скандалният нов-стар президент Антон Коджабашев заречен да обезпечи 600 000 лева Няма ги!

Българската федерация по повдигане на тежести продължава да няма контракт за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са отговорности на централата към Националната организация за приходите и ММС, оповестяват от спортното министерство. 

Източници на NOVSPORT.COM от тежкоатлетическите среди оповестяват, че скандалният президент Антон Коджабашев, който през 2008 година съвсем затри спорта си след всеизвестен допинг скандал, само че в този момент бе избран отново на поста си е обещавал финансова берекет преди изборите. Той е твърдял, че ще покрие всички задължения и ще обезпечи към 600 000 лева Както излиза наяве, досега това не се е случило.

Редът за финансово подкрепяне изисква от претендентите да нямат обществени отговорности към страната, в случай че е позволено разсрочване или отлагане на отговорностите, както и да нямат неизпълнени отговорности към ММС по контракти, чийто период за осъществяване е изминал. Справка от 15 май в Национална агенция за приходите демонстрира, че БФВТ има отговорности към Национална агенция за приходите, а в ММС не е постъпвало съглашение от страна на федерацията за разсрочване или отлагане на отговорностите. По закон, даже да има съглашение, то би трябвало да се обслужва другояче отговорностите не престават да се дължат и да стопират опцията за финансиране. 

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лева по съглашение за разсрочено заплащане с ММС, както и 4401.31 лева за наеми и консумативи. 

В края на 2023 година е назначена инспекция за цялостното положение на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 година Към момента е открита неусвоена сума в размер на 86 208,83 лева по предоставените доклади, която също следва да бъде възстановенa. 

Въпреки обстановката с федерацията, 20 клуба по повдигане на тежести са утвърдени за финансово подкрепяне по Програмата за развиване на спортните клубове за 2024, като следва подписването на договорите в най-кратък период. При встъпването си в служба министър Георги Глушков очерта измежду главните цели на ММС подсигуряването на българските спортни клубове и забавянето с разглеждането на планове към този момент е преодоляно. 

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат изцяло обезпечени, защото нормативната уредба на ММС разрешава целево финансиране на състезатели с визи. Към момента планове са дали клубовете на двама от тримата състезатели. 

Министерството на младежта и спорта ревизира информацията, че присъединяване на българските щангисти в Париж е под въпрос поради финансови отговорности към интернационалните организации. Намерено е решение на казуса, което ще бъде оповестено в допълнение, споделят от ММС. По информация на NOVSPORT.COM става дума за пари за допингконтрола в размер на към 36 000 $ от Европейското състезание, на което София беше хазаин.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР