16-годишен ученик от Волгоград, който беше осъден на принудително лечение

...
16-годишен ученик от Волгоград, който беше осъден на принудително лечение
Коментари Харесай

Непълнолетен критик на Путин, осъден в скалъпено дело на психиатрично лечение, избяга от Русия

16-годишен възпитаник от Волгоград , който беше наказан на наложително лекуване поради тероризъм, беше изведен от Русия от доброволци на антивоенна организация, заяви.

Тийнейджърът Ярослав Иноземцев , получил присъда за подготовка на нахлуване против учебно заведение, беше изведен дружно със фамилията си от страната от правозащитници и участници в плана " Дозор " във Волгоград.

През юли 2022 година Южният областен боен съд в Ростов на Дон призна 16-годишния Ярослав за отговорен в опит за терористичен акт, нелегално владеене на взривни субстанции и произвеждане на взривни устройства. Съдът постанови младежът да бъде изпратен в " специфична болница за насилствени медицински ограничения ".

Иноземцев е задържан през юни 2020 година, когато е едвам на 14 години. По време на обиска силите за сигурност изземат " самоделно взривно устройство ", което по думи на юриста му е било фойерверк и е щяло да стигне единствено за " взривяване на картонена кутия ". Разследването счита, че младежът е възнамерявал терористична офанзива в учебното заведение си.

След година престой в следствения арест, младежът е освободен, само че в края на октомври 2021 година още веднъж е задържан. Съдът не обръща внимание на умозаключение на психиатричната болница, което демонстрира, че младежът не е разкрил публично рискови поведенчески трендове.

През ноември 2021 година Иноземцев е изместен в психиатрична клиника, само че през януари предходната година съдът му позволява да се прибере у дома със възбрана за избрани действия.

Правозащитни организации дефинират следствието против младежа като скалъпено, като съгласно тях същинската причина за делото са сериозни изявления на ученика в обществените мрежи против президента Путин и политиката на Кремъл.

На 11 март планът " Дозор " разгласява видео с Иноземцев , който споделя, че се усеща добре и благодари на хората, помогнали на него и фамилията му да изоставен Русия.

" Искам да кажа на всички, че съм почтен. Цялото дело против мен беше нагласено. Аз бях елементарен младеж с елементарни занимания. Решиха да ме създадат терорист поради моите антиправителствени и антипутински изявления в обществените мрежи ", споделя във видеото Иноземцев.

По думите му по време на процеса той е бил посъветван от юриста си да не приказва за това, с цел да не бъде политизирано в допълнение делото против него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР