15 млн. лв. ще получат университетите у нас за последните

...
15 млн. лв. ще получат университетите у нас за последните
Коментари Харесай

Вузовете получават 15 млн. лв. за справяне с кризата

15 млн. лева ще получат университетите у нас за последните три месеца на 2021 г. за справяне с рецесията. Вчера Министерският съвет утвърди трансфер на въпросната сума от министерството на финансите по бюджета на просветителното ведомство за подкрепяне на бюджетите на държавните висши учебни заведения за 2021 година

" Средствата бяха утвърдени при актуализацията на държавния бюджет за тази година от 46-тото Народно събрание по предложение на синдикат " Висше обучение и просвета " към КНСБ. То получи поддръжката на четири политически партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България ", припомниха от синдиката. Оттам, дружно с МОН, Съвета на ректорите и Националното посланичество на студентските препоръки към този момент са определили механизма за разпределение на предвиденото допълнително финансиране.

13.6 млн. лева ще се употребяват за нарастване с 11.5% на дотацията за прехрана на образованието на годишна база, в която се включват и парите за заплати. Средствата ще се разпределят като добавка към възнагражденията на всички работещи във висшите учебни заведения за последните три месеца от 2021 година " Целта е да се подсигурява по-високо качество на образование в условия на коронавирус пандемията ", показват от ВОН към КНСБ. Всеки университет ще реши самичък по каква формула да разпредели парите. " Условието обаче ще бъде да има нарастване на заплатите да има за всички - от чистачката до професора, както и средствата да се употребяват оправдано - именно за превъзмогване на последствията от коронавирус рецесията и застраховане на последвалото отдалечено образование ", уточни Лилия Вълчева, ръководител на синдиката. 
1.4 млн. лева пък ще бъдат употребявани за нарастване на средствата за социално-битови разноски за студенти и докторанти. Те ще отидат за 10% нарастване на стипендиите на студентите, за което от НПСС упорстват още от лятото. Така, през октомври, ноември и декември най-ниската студентска стипендия би трябвало да се усили от 85 на 100 лева, а най-високата от 180 на 200 лв., изясни ръководителят на студентското посланичество Даниел Парушев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР