15 хиляди влака са закъснели от началото на годината. А

...
15 хиляди влака са закъснели от началото на годината. А
Коментари Харесай

15 000 влака закъснели през 2023 г., времето, с което са се забавили, е 480 000 минути

15 хиляди влака са закъснели от началото на годината. А времето, с което са се забавили, се пресмята общо на съвсем 500 хиляди минути. От БДЖ признават, че казусът със закъсненията е продължителен.

На 26 ноември три влака чакат на гара Завет повече от 13 часа поради повреда, породена от снежна стихия. Повече от 130 пасажери са без отопление и храна.

В писмо до bTV от БДЖ изясняват, че повода за закъсненията нормално е мощният снеговалеж, паднали дървета и клони, срутване на земни маси. Както и положението на инфраструктурата, за която не дава отговор БДЖ.

„ Няма да скрия, че инфраструктурата е в плачевно положение, всички го регистрират ", показва проф. Симеон Ананиев, учител по железопътен превоз.

По данни на БДЖ до края на октомври при придвижването на общо 171 000 влака, закъснелите в последна гара са 15 000. Общо забавяне в минути – 480 000 минути.

Друга причина за закъснението на влаковете е дефицитът на локомотиви.

„ Чака се да пристигна един трен, с цел да му вземат локомотива за различен и това води до закъснения в разписанието ", показва Георги Статков от Гражданска самодейност за железопътен и релсов превоз.

У нас няма работещ цех за ремонт на локомотиви.

„ Локомотивите непрекъснато понижават и от бездействащите локомотиви се смъкват елементи за настоящите, с което се прави кърпеж, бурен кърпеж в депата " добавя той.

Според проф. Ананиев работата в железниците от елитна специалност се трансформира в аутсайдерска.

През 2024 година БДЖ счита да купи нови локомотиви, а НКЖИ да приключи огромни поправки по инфраструктурата. Всичко това би трябвало да докара до по-малко закъсняващи влакове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР