15 хиляди души остават блокирани на сухопътната граница между Гърция

...
15 хиляди души остават блокирани на сухопътната граница между Гърция
Коментари Харесай

Около 15 хиляди мигранти остават блокирани на гръцко-турската граница

15 хиляди души остават блокирани на сухопътната граница сред Гърция и Турция. Според данни на гръцките управляващи през вчерашния ден 4600 мигранти са се пробвали да влязат на територията на страната незаконно. Арестувани са 11 души. Седми ден продължава напрежението по гръцко-турската граница.

От събота до през днешния ден близо 32 500 мигранти са пробвали да прекосят границата. Задържаните от началото на рецесия са 231. Вчера гръцките гранични сили използваха шокови гранати и водни струи, с цел да спрат мигрантите на граничния пункт Кастаниес-Пазаркуле напълно покрай българската граница. Тази заран обстановката е спокойна, съобщи пратеникът ни Тоня Димитрова.

Ситуацията от турска страна през днешния ден ще инспектира министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Той идва на посещаване в Одрин, с цел да ревизира обстановката на турско-гръцката граница.

Над 137 хиляди души са минали турската граница, заяви той през вчерашния ден в телевизионно изявление пред канал Си Ен Ен Тюрк. Между 20 и 25 % от хората са сирийци добави той.

По данни на Сойлу още 100 хиляди души ще дойдат на турско-гръцката граница в идващите дни.

Има шестима ранени бежанци или мигранти при ескалацията напрежението на гръцко-турската граница при Пазаркуле през вчерашния ден. Единият от тях е умрял, тъй като е бил ранен в региона на гърдите и умрял в резултат на раните си, оповестява кореспондента на БНР Мариян Карагьозов, който се намира от турската страна на границата.

Днес в Одрин е дъждовно за разлика от през вчерашния ден. За последните 24 часа турските данни означават, че към 5 хиляди души са минали турската граница, което бележи забележителен спад спрямо пика на рецесията.

Една огромна част от хората са струпани или в ничията зона, или от турската страна на границата, само че наоколо до границата, тъй че в случай че се чуе вест, че границата се отваря, да могат незабавно да преминат.

Липсата на подобаващи места за настаняване е един от най-големите проблеми. Хората спят или в някакви спонтанни лагери, палатки, създали са си нещо като укрития с найлони и одеяла, или в крайпътни бензиностанции и други запуснати здания. Основните проблеми са свързани с неналичието на задоволително средства за покриване на санитарните им потребности. Най-вероятно се мият в джамиите.

Една огромна част от хората споделят, че не желаят да минават нелегално, чакат границата да се отвори и да преминат легално. Силният отпор на гръцките гранични управляващи е една от аргументите - някои са били бити, на други са отнети документи, телефони, обувки и така нататък

Големият проблем е, че една голяма част от струпалите се там хора имат относително ниско обучение. Те са израснали в една доста по-различна среда и не доста добре схващат по какъв начин действа западният свят. За тях понятия като " граничен надзор " и " визи " са далечни.

За обстановката от гръцката страна на границата свидетелства кореспондентът на БНР в Гърция Лъчезар Вълев.

В Кастаниес продължава засиленото полицейско и военно наличие на граничния пункт. Той продължава да е затворен, както и порталът към ничията земя и браздата с Турция.

Снощният дъжд и влажното време може би са спомогнали за охлаждането на пристрастеностите. Последните публични данни, които бяха публикувани от гръцките управляващи демонстрират, че за вчерашния ден е имало 11 ареста на мигранти, най-вече от Афганистан.

Гръцките гранични управляващи са предотвратили 4600 опита за незаконно влизане през вчерашния ден. Общо тези опити от събота насам са над 30 000, задържаните са 231.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР