15-годишната шахматна сензация Нургюл Салимова се прицели в постиженията на

...
15-годишната шахматна сензация Нургюл Салимова се прицели в постиженията на
Коментари Харесай

Шахматната сензация Нургюл Салимова се възхищава на Ети Стефанова

15-годишната шахматна сензация Нургюл Салимова се прицели в достиженията на някогашната международна шампионка Антоанета Стефанова. Ученичката продължава да впечатлява всички експерти в античната игра с невероятния напредък. Тя е 57-а в международната класация за дами с рейтинг 2414.
 Кое е това момиче? Нургюл Салимова гони неуморно върха в шахмата
Успехите й на дъската са доста солидни. Спечели международната купа за девойки до 12 г, а през 2017-а стана държавна шампионка при дамите.

" Антоанета Стефанова е една от най-любимите ми шахматистки - споделя Салимова пред " България Днес. - Виждала съм я единствено един път, бях на 6. Помолих я за фотография, а тя с усмивка одобри. Много се надявам, че скоро ще доближи нейното равнище. "

През последните седмици Салимова даде куп изявленията. Тя не се тормози от медийното внимание, а графикът й е строго разпределен за тренировки.

" Как ми се отразява ползата, ще си проличи на идващия ми шампионат - загадъчно споделя шахматната сензация. - От 9 март ще вземам участие на съревнование в Прага. Месец по-късно ми следва европейското състезание за дами в Анталия. "

Натовареният режим я отличава от нейните връстници.

" Обичам шаха и ми е забавен. Рядко се случва да ми омръзне. Моите връстници от дълго време стопираха да ми оферират игри ", признава Салимова.

Младата шахматистка дефинира себе си като работлива, амбициозна и упорита. " Опитвам се да науча нещо ново всеки ден и най-важното е, че в никакъв случай не се отхвърлям ", безапелационна е Нургюл. Тя научава шаха на четири години.

" Доста е мъчно финансирането на моето развиване, само че съм признателна на родителите ми, които към този момент 11 години ме поддържат по всевъзможен метод - прибавя Салимова. - Получавала съм поддръжка и от частни лица, от община Бургас и община Опака. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР